8 d’octubre del 2016

L'expoli de la Unió Patriòtica (17-05-1930)

El Dia, Any II, núm.137, 17 de maig de 1930, pàgina 2.

"Diuen de Navarcles
Fent memòria
Donada l'actitud del Directori en fer-se càrrec del poder i donades també les amples facultats a tots els pobles d'Espanya per constituir un partit únic que fos l'arma i conxorxa del mateix i que desgraciadament per part de l'iniciador fracassaren, hem de confessar l'equivocats que anàvem els que crèiem que en aquest poble com en el govern al capdavanter i bandera se'n havia de portar-nos al cim de la dignitat i cultura moral i material.
A l'any 1924, es constituí en aquest poble el partit de la «Unió Patriòtica» i es cridà a tols els veïns a una reunió per tractar del desenrotllament de la mateixa, la finalitat de la qual era d'instruir el poble per mitjà de conferències i altres actes culturals. Àdhuc es fundà una escola primària que per no donar el mateix nom, se li posà «Asociación de padres de familias i amigos de la enseñanza» i d'ací perquè es veiés una casa deslligada de l'altra (encara que la recaptació anava al mateix lloc) no tots els pagaments es lliuraven del mateix tenor i si tots a voluntat de cadascú.
Tractant del què ens pertoca fou nomenada la Junta, composta de president, Artigalàs; secretari, Eugeni Sanfeliu; caixer, Joan Bayona i cobrador, Jaume Gudiol, i no se'n necessitaven més, puix tots deixant el cap, eren secundaris (com diuen en el govern que sols eren súbdits al servei del Dictador).
Han transcorregut aquests anys i no s'ha fet cap acte assimilat a la definició de la mateixa. ¿Quina es la societat que àdhuc s'obliga l'ingrés a la mateixa, amb amenaça d'arruinar al comerciant o a declarar el pacte de la fam al individu que no forma part d'ella? I tot perquè? Perquè hi hagués més pessetes.
Va canviar-se el poder, s'ha disolt la U.P. i han pagat i deixat de pagar sense donar la més petita satisfacció. Per això volem saber, on el cobrador portava les pessetes recaptades, ja que el caixer no n'havia vist mai ni cinc. Ho sent senyor on portaveu el recull de les nostres voluntats? I vostè senyor president volem també que ens dongui compte de l'actuació d'aquests anys i un balanç concret d'ingressos i despeses de la mateixa actuació.
C."