31 de desembre del 2016

Crònica de la festa major, demanda d'un desnonament, i manipulació d'una acta de l'Ajuntament (10-03-1931)

El Dia, Any III, núm.374, 10 de març de 1931, pàgina 3.

"Diuen de Navarcles
Les passades festes
Han transcorregut les festes anunciades, animadíssimes i molt concorregudes de forasters.
En el saló «Cine Met», poguérem gaudir una vegada més de l'art i bon gust que aquella empresa proporciona a la distingida concurrència que allí freqüenta. Els concerts amenitzats per l'orquestra «Planes» de Martorell, ens deixaren una vegada més convençuts de l'art que en si posseeixen, la qual cosa posà relleu les seves qualitats d'artistes.
En el local «Harmonia Navarclense», el dissabte es celebrà l'acte de lliurament de títols de president i socis honoraris respectivament, als nostres distingits amics Josep Capdevila, president de l'«Associació Enterpense de Cors de Clavé» i Josep Abella, delegat d'aquesta entitat a l'esmentada Associació, Lluís Mestres, secretari del «Sindicat d'exportadors de vins» de Vilafranca del Penedès i Ferrer Cabra, fundador de la Casa de Beneficència de Vilafranca del Penedès. Aquest acte resultà brillantíssim, no solament per la concurrència sinó també per la familiaritat i germanor en què transcorregué. La sessió coral de l'entitat amb una justesa magistral i sota la batuta del director Valentí Bosc, deixaren sentir una «Maquinista», acompanyada de l'orquestra, ens feren passar una tarda admirable. S'associaren al cor com a bons deixebles, els socis homenatjats. També cal remarcar l'execució les obres «La Festa de la Vila» i «Els herois del Bruch», vals, tots a cor i orquestra. A petició del nombrós públic fou repetit aquest concert el diumenge a la tarda. En conjunt, resultaren unes festes deleitoses pels habitants de la població i forasters que ens honraren amb la seva presència.
Demanda de deshauci
S'ha presentat demanda de deshauci contra el metge Fructuós Artígalas, pel propietari de la casa on tenen instal·lada l'escola que sota el nom do «Padres de família y protección a la enseñanza», que fou feta la contracta per aquest senyor i que ja fa uns mesos que ha deixat de complir el compromís.
Un expedient
També és molt probable que es formi expedient per causa criminal contra l'Alcalde Joan Aguilar, el qual en companyia de l'agutzil Jaume Gudiol, penetraren a la secretaria de l'Ajuntament en absència del secretari i se n'emportaren el llibre d'actes de sanitat i en el qual hi escriviren una acta que la signaren alguns senyors demanant que es reintegri el lloc nomenat del carner que fou donat de baixa en 3 d'octubre per l'Inspector de Sanitat. Fou descobert aquest complot perquè un dels senyors a qui obligaren a signar el llibre, posà amb antecedents al secretari, el qual quedà sorprès de què entressin a la secretaria i se li sostregués un llibre de la importància del que es tracte i que per ell representa el tenir abandonat el material que té en custòdia i immediatament féu posar un nou pany a la secretaria pel seu compte, ja que així podrà saber qui entrevé aquest lloc.
Corresponsal"