24 de maig del 2017

La creació d'un nou sindicat d'obrers i la festa major (09-08-1932)

El Dia, Any IV, núm.789, 9 d'agost de 1932, pàgina 6.

"Diuen de Navarcles
On som i on anem?
Fa uns dies foren repartides unes fulles sense procedència, invitant els obrers a inscriure's a un sindicat que diuen de pau i concòrdia i disposats a fer justícia però per aquesta pau i justícia comencen per insultar i maltractar el Sindicat Unic, sense altre fi que provocar un mal estat a la població, tractant els dirigents de gent sense seny ni cultura i irresponsables. No es donen compte aquesta gent que fan aquesta propaganda, que si alguna millora adquireixen en el treball, o han adquirit, la deuen a l'organització i a l'abnegació d'aquells que no han dubtat a estar disposats a totes les conseqüències, tenint per millor paga de tots els treballs les reixes de les presons. Aquest és el goig d'aquesta gent sense escrúpols, d'aquests clericals sense sotana que instats pels mateixos treuen la cera sense vergonya (cosa que ja no l'han coneguda mai) es disposen a portar un dia de dol a la població atacant i insultant els altres perquè s'excitin i així podran tenir una satisfacció més quan els afectats, per dignitat pròpia, es redrecin i amb tots els coneixements els hi facin perdre la serenitat i s'entauli la lluita, i dintre la lluita, com que encara regna no la raó, sinó la força dels cacics, llavors serà quan la «Victòria» (nom fatídic per a la població, car teníem una fàbrica de farines i es cremà, un garatge i desaparegué, i per últim una reina i la destronàrem) tindrà la satisfacció de veure novament a obrers titllats de desanimats i d'inconscients, segons ells, a les reixes i així podran gaudir del goig sublim, ja que aquesta gent que diuen portar el benestar no fan mai res que no sigui en benefici propi.
Dissabte passat foren passades unes fulles fetes pel Sindicat Unic contrarrestant i treient la careta de alguns dels propagadors del desordre, i vertaderament ens sobtà que dintre d'aquests organitzadors hi figurin gent que ostentin càrrecs de conseller de la població. Entenem que ja comença a ésser hora que es destriï, car aquesta gent no caben al grup de dirigents en un règim republicà i democràtic, per ésser cacics de soca i arrel. ¿Es que l'Ajuntament no respon al fi per què el règim els hi posà?
Quan vingui el moment que preparen els provocadors, ¿quina actitud prendran les autoritats republicanes si dintre d'elles comencen d'estar en aquest cas dividides? Es precís evitar a tota costa que aquesta gent pertorbadora exposin públicament el seu programa, car no en tenen d'altre que santificar es festes i dir que el Sindicat Unic malversa els seus fons, quan aquesta mateixa gent si algun cèntim hi han portat ha estat sempre quan han hagut d'adquirir alguna millora dintre el treball, i quan aquesta millora ha estat conquerida els del Sindicat han estat comunistes, revolucionaris i enganya-obrers.
Obrers tots! Procureu engrossir les llistes del Sindicat i amb ell adquirir totes les millores assequibles en la classe. En lloc de dividir-nos, com propaguen els pertorbadors, unim-nos i tindrem la força suficient per a combatre el capital, car és l'únic mitjà per aconseguir-ho, i si aquesta gent que es consideren tenir més intel·ligència portessin les seves orientacions als dirigents, en lloc de dividir la classe si és que no volen ostentar càrrecs (perquè l'ostentar-ne del Sindicat els rebaixa) farien més bon paper que els mateixos militants. En altres edicions anirem donant compte de la marxa d'aquest afer.
De la Festa Major
Pels propers dies 14, 15 i 16 es celebrarà en aquest poble la seva tradicional Festa Major, havent estat contractades dues orquestrines de renom, l'atracció Espectacles Zaro, un estoc de pel·lícules de renom, la companyia Alfons Roure i per fi un monumental envelat que serà aixecat a la plaça de la República. Oportunament publicarem els programes de festes.
CORRESPONSAL"