25 de maig del 2017

Una cooperativa de consum, una defunció, la festa de Sant Cristòfol i horaris comercials (12-07-1932)

El Dia, Any IV, núm.765, 12 de juliol de 1932, pàgina 8.

"Diuen de Navarcles
Inauguració
Dissabte passat tingué lloc la inauguració de la cooperativa que sota el títol de «Unión de Cooperadores de Navarcles» obrí les portes no sols als seus socis, si que també al públic en general, oferint-se amb tota classe de gèneres que en el ram d'ultramarins i comestibles es puguin abastar.
Hem de confessar que ens sorprengué l'haver de llegir els manifestos en castellà; en primer lloc en els temps que travessem, quan tots els catalans tenim el deure de vetllar pels nostres propis interessos, i en segon lloc tractant-se dels dirigents de la cooperativa, quan són homes que passen per autonomistes (o almenys ho volen fer veure) i que fins no fa molt encara ostentaven el nom de «català», en el ben entès que encara que el «negoci» és el «negoci», els catalans no deixem d'ésser catalans ni per tots els «negocis» i molt menys per dintre casa nostre, quan la mateixa gent també és de casa.
Amb tot i que en el principi hagi tingut la delicadesa d'equivocar-se, desitgem a la novella entitat molta prosperitat en el «negoci» i que pugui repartir en el balanç un bon remanent als seus associats.
Necrológica
Diumenge, a les sis de la tarda, tingué lloc l'enterrament d'en Joan Vila, conegut per «Bondia i bonhora», el qual es veié molt concorregut, palesant-se d'aquesta manera l'estima amb què era tingut en aquest poble, donat el seu caràcter amable i ple de bons sentiments. Rebi la dissortada família del finat el testimoni del nostre més sentit condol
La festa de Sant Cristòfor
Diumenge celebraren els xofers la festa de Sant Cristòfor amb tota solemnitat i gust en la varietat d'espectacles.
A les deu del matí, ofici solemne a la parròquia; a dos quarts de dotze, benedicció de cotxes i camions a la plaça de en Clavé i seguidament, encapçalant la comitiva una bonica i artística carrossa (de la qual hem de dir que felicitem amb molt de gust els iniciadors per l'encert i bon gust en la confecció de la mateixa, donant el cop de gràcia un estol de damisel·les que amb llur gràcia i bellesa obsequiaren els transeünts i mainada amb caramels, confetti i serpentines), donaren una volta per la població, tornant a la mateixa plaça on l'orquestrina Farrés, de Manresa, executà uns ballables en obsequi dels espectadors.
A la tarda, en el saló «Cine Met», es projectà un escollit programa de pel·lícoles, alternat amb l'atracció de les germanes Font.
Al vespre, amb la mateixa orquestrina i atracció, en el local de la societat coral republicana, esplèndidament il·luminat, i a continuació ball de nit, sortejant-se una toia de molta utilitat.
Hem de remarcar que tots els actes es veieren concorregudissims.
Avís als comerciants
Recordem als comerciants que hi ha una llei per al règim exterior del comerç com és el d'obrir i tancar els establiments a les set del matí i a les vuit del vespre, respectivament, i que de no fer-ho així poden trobar-se alguns amb la desagradable sorpresa d'una inspecció que porti com a conseqüència la imposició de la corresponent penyora.
CORRESPONSAL"