13 de juny del 2017

Els Minyons i la Germanor Ardida al 1r Aplec comarcal avantguardista (07-06-1935 i 14-06-1935)

El Pla de Bages, Any 31, núm.128, 7 de juny de 1935, pàgina 6; núm.133, 14 de juny de 1935, pàgines 1 i 6.

"Aplec Comarcal Avantguardista
al Santuari de Juncadella Patrona del Bages - Dia 9
PROGRAMA
Matí - A les nou, s'hissarà la bandera al campament dirigit per la Secció de Minyons de Muntanya de Navarcles, que durarà fins el dia 10.
A les deu, Ofici solemne, cantat per tot el poble.
A les onze, promesa avantguardista dels aspirants i solemne renovació de la mateixa per tots els avantguardistes. Farà una al·locució el Rnd. Dr. Josep Bisbal, prev., rector d'Artés. Besamans a la Verge.
A dos quarts de dotze, exercicis gimnàstics per tots els avanguardistes i jocs de campament, al bosc de can Besora.
Dinar.
Tarda.-A les dues, interessantíssim concurs de caramelles, a càrrec dels Grups de la comarca.
A les tres, rosari i Visita Espiritual a la Verge de Montserrat.
A dos quarts de quatre, acte d'afirmació avantguardista a can Besora.
A les sis, salve de comiat a la Mare de Déu.
Concurs de caramelles. - Alba de Pasqua, pel Grup «Energia» de Callús; Cant de joia, pel Grup «Audàcia» de Súria; Ball de les cintes, pel Grup «Avenir» de Manresa (Poble Nou); Al·leluia, pel Grup «Orenetes» de Manresa; Ballet de les campanes, pel Grup «Sol Ixent» de Pont de Vilumara; Ballet de les banderes, pel Grup «Germanor Ardida» de Navarcles; Jorn de Pasqua, pel Grup «Verge del Castell» de Balsareny; Ball de bastons, pel Grup «Ressorgiment» de St. Vicenç de Castellet; Pasqua Florida, pel Grup «Cultura» d'Avinyó.
Acte d'afirmació avantguardista.
-Ofrena, per R. Algué, del Grup «Audàcia»; El cirerer, cant rítmic, pel Grup «Verge del Castell»; Arri, arri cavallet, cant rítmic, pel Grup «Audàcia»; La cabra i el llop, cant rítmic, pel Grup «Sol ixent»; El dormilega, cant rítmic, pel Grup «Cultura»; Parlament per X. Espaulella, del Secretariat diocesà; Parlament per E. Carreras, President de la Unió Comarcal del Bages; Contrapàs i ballet de Sant farriol, dances populars pel Grup «Energia»; Tinc sed, rondalla avantguardista, per F. Margot, del Grup «Ressorgiment»; Exhibició gimnàstica a càrrec dels «Petits Falcons» del Grup «Orenetes»; Parlament pel Rnd. Dr. Albert Bonet, Consiliari general de la F. J. C. de C. Clourà l'acte el M. Iltre. Rnd. Antoni Orriols, Arxiprest de Manresa.
Notes: Pels que ho hagin sol·licitat, per tot el dijous dia 6, es reservaran seients, a l'hora de l'acte d'afirmació avantguardista. Les comandes s'han de fer en el local dels Grups respectius. Pel bon ordre de la diada, cal que tothom atengui les indicacions del Comitè organitzador."

Uns dies després:

"I Aplec Comarcal Avantguardista
Conforme estava anunciat va celebrar-se el passat diumenge en el Santuari de la Mare de Déu de Juncadella, Patrona del Bages, el primer gran Aplec Comarcal d'avantguardistes de la Federació de Joves Cristians de Catalunya.
[...].
Hem d'esmentar, finalment, que durant els dos dies estigué instal·lat a Juncadella un campament organitzat per l'Agrupació local Excursionista de la F. J. C. i la secció Minyons de Muntanya del grup de Navarcles. Les vuit tendes estigueren ocupades per vint acampadors, en companyia de dos reverends Consiliaris. Aquesta bella nota era un exponent de tot allò que la Federació de Joves Cristians vol per als seus afillats: un esperit sà en un cos sà. 
UN FEJOCISTA"