25 de juny del 2017

Més dades sobre el frustrat atracament (18-02-1933)

El Pla de Bages, Any XXIX, núm.8722, 18 de febrer de 1933, pàgines 3 i 4.

A la secció "Noticiari":

"Atracament frustrat a la carretera de Manganell
Els Sometents han prestat un valuosíssim servei
Detenció de cinc malfactors, armats
A les nou del matí d'avui, un grup de malfactors ha intentat atracar els ocupants de l'automòbil de  la casa «Indústries i Magatzems Jorba, S, A.», al seu pas per la carretera que condueix des de la carretera de Vic a la fàbrica de Manganell, en anar, com tots els dissabtes, a portar el setmanal.
Sembla que algun vianant s'ha donat compte que cinc individus, d'aspecte sospitós, es dedicaven a trencar arbres i col·locar-los a través de la carretera particular de Manganell, en un lloc que hauran considerat apropiat perquè el cotxe hagués de deturar-se.
Els observadors d'aquest anòmal fet, tement que es preparava un atracament, han corregut a comunicar-ho a les autoritats de Calders i de Navarcles, i amb una rapidesa digna de tot elogi, han estat movilitzats els Sometents d'ambdues poblacions, dirigint se a ocupar posicions a un costat i altre de la carretera i a estrènyer el cercle de la seva acció, fins a lograr detenir aquells cinc individus, tols els quals anaven armats amb sengles pistoles, portant entre tots unes dues centes bales.
Hom diu que els malfactors han fet foc contra els seus perseguidors abans de caure en el seu poder.
Els Sometents han lliurat els detinguts als Mossos de l'Esquadra de Navarcles.
La notícia del frustrat atracament i de la detenció dels lladres, ha corregut ràpidament pels pobles de la rodalia, i també per Manresa, causant la consegüent emoció.
Unànimament és elogiada la ràpida i eficacíssima intervenció dels Sometents de Calders i Navarcles, logrant evitar un salvatge atemptat del qual segurament n'haurien resultat víctimes."

A la secció "Darreres informacions":

"De l'intent d'atracament a la carretera de Manganell
Aquesta tarda han estat traslladats a aquesta ciutat [Manresa], custodiats pels mossos d'esquadra del lloc de Sant Fructuós, els detinguts al matí. Han estat posats a disposició del Jutjat, el qual durant tota la tarda els ha pres declaració.
Els detinguts són: Carles Bayona i Cots, Antoni Mas i Botan, Salvador Pérez i Fernàndez, Ramon Ribas i Capdevila i Cristòfor Yepez i Chur.
Els han estat ocupades cinc pistoles i uns tres cents trets.
En els treballs de persecució i captura dels malfactors hi han pres part, demés dels sometents de Navarcles i Calders, els mossos de esquadra dels llocs de Navarcles i unes parelles de la guàrdia civil.
Cal fer constat el gran interès i zel amb que totes aquestes forces han contribuït a la persecució i detenció dels atracadors."