1 de juliol del 2017

El campament comarcal de Minyons de Muntanya (11-05-1932 i 25-05-1932)

El Pla de Bages, Any XXVIII, núm.8445, 11 de maig de 1932, pàgina 3; núm.8456, 25 de maig de 1932, pàgina 5.

A la secció "Noticiari":

"Campament a Sampedor
Els Minyons de Muntanya de la Lliga Espiritual de Barcelona i els d'aquesta ciutat [Manresa] organitzen un Campament a Santa Anna de Claret, (Santpedor), per als dies de la pròxima Pasqua.
S'han inscrit per assistir-hi els Minyons de Gironella, Balsareny, Sallent, Navarcles i Súria i també els de l'Acadèmia Monturiol de Barcelona.
Hi assistirà el capdevanter dels Minyons de Catalunya senyor Batista Roca."

Després de Pasqua:

"Campament Comarcal de Minyons de Muntanya
Les passades diades de Pasqua en el bosc de Santa Anna de Claret va celebrar-se amb èxit rotund el campament comarcal de Minyons de Muntanya, en el qual malgrat el caire comarcal hi assistiren minyons i follets d'altres indrets de Catalunya.
L'arribada al campament tingué lloc el dissabte a les sis de la tarda. Immediatament començà el muntatge de les tendes de campanya en el paratge que existeix davant l'ermita a l'altra banda de la carretera. A les nou del vespre, des de lluny feia un goig fantàstic el veure els llums del campament. Al redós d'un gran llum «Petromax» hi havien escampades amb ordre 17 tendes. Els assistents eren uns 100 minyons. De Manresa hi anaren uns 20 minyons amb cinc tendes i deu follets. El dilluns hi fèu cap tota la secció de follets. De Sallent una colla de minyons i una colla de follets amb el cap senyor Viladot; de Balsareny una altre colla amb el seu cap senyor Planes; de Navarcles una altre amb el seu cap senyor Hosta i de Barcelona set colles de minyons i una colla de follets de la Lliga Espiritual de Nostra Dona de Montserrat amb el cap Dr. Antoni Batlle. Hi acudiren també representacions dels minyons dels grups Margarit de Barcelona, de Badalona, de Gironella, etc., etc.
El diumenge al matí tingué lloc la solemnial missa de comunió general, essent dirigits els cants pel Dr. Batlle, cap de la Secció de la Lliga E. de la Mare de Déu de Montserrat.
Seguidament anaren desgranant-se els altres actes consignats en el programa i passaren els tres dies tranquilament amb els exercicis de gimnàs, jocs, telegrafia, primeres cures, cants, i al vespre en el típic foc del campament els Minyons de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat representaren una comèdia.
Els serveis, tal com es costum quedaren encomanats a cada una de les seccions, mentre uns es cuidaven de que no manqués mai aigua, l'altre tenia cura de la llenya; l'altra de palla, etc., etc. Actuaren de caps de campament els infatigables Dr. Antoni Batlle i Valentí Vallès.
Durant els dies de campament foren nombroses les visites. Recordem entre altres la del regidor senyor Vintró acompanyat de l'advocat senyor Ballarà; la del senyor Soler, mestre de Navàs amb una colla d'alumnes; una nombrosa comissió de Fejocistes amb el seu president senyor Carreras; el metge senyor Tuneu que tan de gust treballà per el millor èxit i facilitats d'aquest campament; gran nombre de familiars de minyons i follets i gairebé tot el poble de Sampedor, l'alcalde i regidors d'aquell Ajuntament, el senyor rector, germans de les Escoles Cristianes i altres que sentim no recordar. 
Cal fer constar que una volta acabà el campament, el lloc on s'havia celebrat quedà completament net de papers i deixalles. No es notava pas l'estada de tan bona colla durant tres dies. El propietari de la finca senyor de Semir donà tota mena de facilitats per la celebració del campament.
[...].
No cal dir doncs, que l'èxit fou esclatant. Ens plau per aquest motiu una vegada més felicitar a tots els organitzadors i particularment el nostre amic Valentí Vallès per la i seva obra que amb tanta generositat porta a terme i que causa l'admiració de tothom."