26 d’agost del 2017

La festa en honor a les banderes del sometent (27-05-1929)

El Pla de Bages, Any XXVI, núm.7525, 27 de maig de 1929, pàgines 1 i 3, i 4.

"LES FESTES EN HONOR A LES BANDERES
[...].
Concentració dels Sometens
A dos quarts de deu del matí de dissabte dia 25, les campanes de la Seu tocant a Sometent anunciaren el  començament de la festa i al mateix temps cridaven als sometenistes per a reunir-se en els llocs que tenen ja acostumats, marxant després a la plaça Major on, a les deu, el general En Juli Suzo, comandant general dels Sometents de Catalunya, acompanyat del caporal de partit senyor Francesc de Puig i de Pallejà, va passar revista.
Es forma la comitiva
Després de la revista es formà la comitiva per anar al lloc de la festa acompanyant-hi les banderes de la Purissima i els Cossos Sants a les quals s'havia de fer l'imposició d'honors.
[...].
Figuraven en la comitiva les autoritats locals, autoritats del Sometent, els Sometents de Manresa i nodrides representacions dels pobles i també de Barcelona, tots lluint llurs banderes. Hi havia els següents: Monistrol, Sant Fructuós de Bages, Balsareny, Sallent, Navarcles, Sampedor, Súria, Artés, Castellbell i Vilar, Moià, Sant Vicens de Castellet, Puigreig i Sant Gervasi, Sans, Sarrià i Pedralbes, de Barcelona, formant un total d'uns 2600 sometenistes.
La brillant comitiva, precedida per la banda del Regiment de Badajoz es dirigí a la plaça de Victòria Eugenia on es distribuiren les forces dels Sometents per al moment de comensar la ceremònia.
L'arribada de SS.MM. i AA.RR.
[...].
Vint minuts abans que els Rels, arribà el general Primo de Rivera, acompanyat del capità general don Emilio Barrera, i cinc minuts abans el governador civil, general Milans del Bosch.
[...].
A les dotze, arribaren els Reis don Alfons i donya Victòria, l'Infant don Jaume, les Infantes donya Beatriu, i donya Cristina amb vàries personalitats del seu Sèguici, i el duc de Bérgamo, d'Itàlia.
[...]."

A continuació, a la secció "Noticiari":

"Les Banderes a Barcelona
A un quart de vuit del matí d'ahir, una nombrosa comitiva de sometenistes d'aquesta ciutat i pobles del partit marxà a Barcelona per la línia del Nord per assistir a la benedicció de la Bandera d'aquella capital, presidits pel caporal senyor de Puig.
Les Banderes foren acompanyades a l'estació per una companyia, i la música del Batalló, que li tributaren els honors. També hi anaven les Banderes dels Sometents de Súria, Sant Vicens, Monistrol, Sallent, Castellbell, Navarcles i Balsareny.
En passar la comitiva pels carrers de Barcelona, les Banderes foren aclamades diferentes vegades pel públic. En la formació dels Sometents a la Diagonal, les Banderes manresanes anaven al cap de totes les forces.
Al vespre, en el tren de les set, retornaren a Manresa. A l'estació hi havia la Banda i una companyia del Batalló que van retre novament honors a les Banderes. També hi havia a l'estació l'alcalde, regidors i nombrosos sometenistes."