12 de novembre del 2017

Crònica de l'aplec excursionista a Solervicenç (06-10-1924 i 08-10-1924)

El Pla de Bages, Any XXXI, núm.11499, 6 d'octubre de 1924, pàgina 2; núm.11501, 8 d'octubre de 1924, pàgina 4.

A la secció "Notícies":

"Ahir va celebrar-se al bosc de Solervicens (Navarcles) l'Aplec de Germanor Excursionista.
Per manca d'espai, ens és impossible publicar la resenya del mateix la qual cosa farem demà.
Podem dir, però, que fou un exitàs amb totes les de la llei. Poden estar satisfets els organitzadors."

Al cap de dos dies:

"Primer Aplec de Germanor Excursionista al Mas Solervicens
El prop passat diumenge en el Mas Solervicens es celebrà -podem dir- la festa major de l'excursionisme manresà.
Sota el cel blau s'hi sentia el remoreig dels excursionistes que deixaven la ciutat, acompanyats del riure clar de les donzelles que els animava per a prosseguir llur camí.
Tots ells es dirigien al lloc de reunir-se, on tenia de començar l'anunciat Aplec.
Era en el Monestir de Sant Benet de Bages, que es trobava des de bon matí, rodejat d'excursionistes ansiosos de visitar aquest preciós recinte.
Visitat que fou el dessusdit Monestir, es donà sortida a la Marxa Excursionista, el resultat de la qual donaven en edició del dilluns [6 d'octubre].
Acabada aquesta, tots els allí presents es dirigiren a la Font, on es començaren a fer els preparatius per a dinar. Al poc d'arribats allí, ens enterem de l'arribada d'un bon nombre d'excursionistes procedents de nostra ciutat [Manresa].
Acabat el dinar, comencen els parlaments en el bosc, que són escoltats per una gran gentada, fent l'obertura de l'acte el senyor Jaume Serra, amb un breu però brillant parlament.
Seguidament En Antoni Costafreda, fa elogi de l'excursionisme nostrat, donant com a prova ben palesa els noms dels meritíssims excursionistes i ferms patriotes Cèsar A. Torres i Àngel Guimerà, els quals s'han inspirat les seves obres en nostres muntanyes; el primer en el Bergadà ha fet que aquella comarca li donés llum per a prosseguir editant la nombrosa col·lecció de guies que faciliten visitar totes les contrades de Catalunya, i el segon, el gloriós Patriarca de les lletres catalanes N'Angel Guimerà, excursionista, també, el qual s'inspirà en les muntanyes de Núria aquella obra capdal del teatre català, aquella figura de Manelic, que està traduïda en totes les llengües i que avui fins és representada a la India; pregona l'excursionisme com a gran mitjà de cultura.
Comença a parlar el senyo Enric Tàpies; té paraules d'encoratjament per a mantenir la germanor entre els excursionistes, i fa un elogi a la natura, així com també fa vots per a que continuin les senyoretes practicant l'excursionisme i que no defalleixin gens ni mica en el camí emprès sinó al contrari, que en vinentes anyades siguin moltes més, i acaba enlairant els excursionistes per a que segueixin la germanor.
S'aixeca a parlar en nom de la Comissió organitzadora el senyor Isidre Vives, que llegeix, començant pel degà Centre Excursionista de la Comarca de Bages, l'historial de cada una de les entitats existents en nostra ciutat, entre les quals s'hi troben el Centre E. Montserrat, el Centre E. Avant, el Grup E. Montcau, l'Avenç de l'excursionisme i el Grup E. Montserrat, tots ells plens de sana cultura; dóna les gràcies a tothom que ha cooperat en l'organització d'aquest Aplec i desitja que prossegueixen vinentes anyades com l'actual, donant per acabat l'acte.
Tots foren molt aplaudits i felicitats.
Les senyoretes excursionistes començaren a repartir unes boniques cintes de color, record de l'Aplec.
A les quatre, després de veure's el bosc envaït per una gran gentada de la comarca i de nostra ciutat, començà la cobla «La Principal de Bages», a desgranar l'escollit programa de sardanes, essent molt aplaudides, sobressortint «La Sardana de la Pàtria», que tingué d'ésser visada.
Durant tot el dia es veié una infinitat de fotògrafs, disposats a pendre part al Concurs Fotogràfic, per quin motiu s'augura un nou èxit.
I veus aquí transcurs d'un dia de vera Germanor excursionista, on el cor de cada un se sent commogut.
Tan mateix, la Comissió organitzadora d'aquest Aplec, pot restar satisfeta del grandiós èxit assolit.
Aquests joves organitzadors de tan bella festa, que des de molts dies han vingut treballant activament per què no manqués el més petit detall i cuidant de tots els extrems de la complicada tasca organitzadora, vagi la nostra coral felicitació.
I d'aquí un altre any."