12 de novembre del 2017

La reputació cultural de Navarcles (06-11-1924)

El Pla de Bages, Any XXXI, núm.11525, 6 de novembre de 1924, pàgina 1.

En portada es publica una columna d'opinió en la qual es posa de manifest quina imatge es tenia a Manresa de Navarcles (i, en general, de la resta de pobles de la comarca):

"Bach, Beethoven i Leoncavallo...
No fa gaires dies que el nostre Teatre Conservatori anuncià un concert en el qual, entre altres noms, hi havia els tres esmentats. Era un concert de música clàssica, música d'opereta, música popular i música d'òpera italiana: un poti-poti artístic.
Es probable que el concert tingués èxit (per què no?) i jo me n'alegro; [...].
La única cosa lamentable és que quan un hom organitza un concert així no es deixi guiar per un criteri determinat; perquè mireu que posar Bach, per exemple, al costat de Leoncavallo n'hi ha per llogar-hi cadires.
[...].
L'essencial del cas, és que es vegi una orientació determinada: bona o dolenta, no importa (és a dir sí que importa). Però els sacrilegis artístics mai han estat bé i menys a l'any 1924. Abans potser era possible fer una barreja de gustos i d'escoles; però avui, no. Manresa durant uns quants anys, tingué periodes de veritable bon gust musical: no els haig pas de retreure, certament; car encara hi ha qui manté el foc sagrat. Però devegades, amb franquesa, donem la sensació que ens hem oblidat i que Manresa és una vila com Navarcles...
W."