18 de març del 2018

Concert de l'Unió a Navarcles (30-09-1915)

El Pla de Bages, Any XII, núm.3402, 30 de setembre de 1915, pàgina 2.

"Orfeó "L'Unió" de Pont de Vilumara, á Navarcles
Plaume per cert, agafar altra volta la ploma, per a parlar de nostra volguda entitat choral, anc que sia fugint de la meva costum de parlar, aixís personalment, de totes aquelles coses que amb mi es refereixen. Pro són tants els amics que m'ho han demanat, que'm veig precisat a dir quelcom.
Nostra Entitat, va seguint la via ascendent que aquí en EL PLA DE BAGES comentavem en desembre de l'any passat. Si be poc a poc, anem caminant. Lluny d'avensar tot lo que voldriem, i menys lo que a vegades hem somniat, pro es cert que avensem; aquella massa choral amb que, a veus mixtes, debutarem el dia de Sant Esteve de 1914, s'ha anant consolidant, fentnos carrec que són tots gent trevalladora i que les hores dedicades an ensaig son robades al descans.
Per aixó, anc que a voltes me sembla que no es suficient el fruit de nostra tasca, donada la manera de ésser dels meus cantaires, que no saben ni un borrall de solfa, ni com a ciutat, poden ensajar cada dia, ben mirat, potser fem mes feina que moltes altres entitats, amb més tems per dedicarhi, i amb aquesta confiança en nostre esfors i aquell anhel natural d'exhibició, és que choristes i Direcció, ens ha semblat que ja'ns podiem vestir de llarc i verificar algunes excursións a varis pobles veins, aborant nostres cantades i glosant en tots els actes, el lema de nostre Cant de la Senyera, Fe, Patria i Amor.
Per a la nostra primera excursió, hem preferit el joliu poble de Navarcles, que ja és terreny preparat, puig en éll hi ha hagut sempre ufanosa Societat Coral i a voltes dugues i ara també de poc temps, han inaugurat la secció de noies, per quin motiu és induptable, que despertará interés la nostra excursió que tindrá lloc diumenge vinent, diada del Roser.
En carros i tartanes preparats al efecte, sortirán els excursionistes en número de més de vuitanta per allá a quarts d'una de la tarda, al objectiu d'arribar a Navarcles abans de les tres, cantant a l'arribada El Cant de la Senyera i la sardana La Cansó nostra devant de la casa comunal, com obsequi al Magnífic Ajuntament i salut al poble navarclí.
El concert popular que celebrarem en l'espaiós local de cal Met es anunciat per las quatre en punt, a fi de que els forasters que hi vinguin, pugan arribar a bona hora a ses cases i nosaltres poguem arribar al nostre poble avans de les nou del vespre i atenent que és un local de gran cabuda i per a fer més factible la afluencia de públic, no obstant el gros gasto que representa la excursió amb tan crescut número de concurrents, hem fixat el preu d'entrada amb saient, a 30 céntims.
El programa del concert és com segueix:
Primera part
«El cant de la Senyera», (a sis veus mixtes). «Cant a la vinya», (a 4 veus) per la secció d'homes, Morera; «Per tu ploro» (amb acompanyament) per la secció de noies, Ventura; «La primavera» (sardana), a 6 veus mixtes, Casademont; «La filadora» (popular), a 5 veus mixtes, Mas i Serracant; «La Rodona Empordanesa» (sardana), a 5 veus mixtes, Serra.
Segona part (cansons d'infants)
per la secció de nens i nenes petits i amb acompanyament de piano
«La cansó dels nens petits», «La Baldufa», «La Sargantana», «Ball manetes», «A la porta de l'escola», «Tinc són», «El cargol», Mas i Serracant.
Tercera part
«Els pescadors» (a 4 veus) per la secció d'homes, Clavé; «El rossinyol» (popular) a 5 veus mixtes, Morera; «Nuviatje» (amb acompanyament) per la secció de noies; «Cansó d'Abril» (amb acompanyament) per la secció de noies, «L'angel de la són» (amb acompanyament) per la secció de noies, «Cansó de Maria» (amb acompanyament) per la nena de 12 anys Pepeta Serarols, Lamote; «La cansó nostra» (sardana) a 6 veus mixtes, «L'Empordá» (sardana) a 6 veus mixtes, Morera.
Les cansons de la primera i segona part serán acompanyades al piano pel mestre Sub-director En Ramón Camprubí i les de la tercera part, pel mestre Sub-director del «Orfeó Manresá», En Miquel Caellas. 
Aquesta excursió l'ha fem amb l'apoi moral del Magnífic Ajuntament, de la Societat choral «Harmonia Navarclense» i del «Centre Catalá», que són totes les entitats, de manera que anem allá amics amb tothom, complint els nostre darrer titol del lema del Cant de la Senyera.
Ens han promés la seva assistencia al Concert, els nostre Mestres i de l'Orfeó Manresá, En Joaquín Pecamins, el crític musical En Blai Padró i molts altres amants de la expansió de la música choral, Es aixís doncs que aquest Concert representa un gran compromís per nosaltres, pro estem molt animats i creiem sortirne ben airosos, fora d'algún contratemps imprevist, i finalment, hem invitat a la premsa diaria de Manresa, de la qual esperém que donará compte de la nostra excursió i que'ns honrará amb sa asistencia.
Amb els cor a Catalunya, anhel d'esparramar els seus dolls de dolces melodies i la benevolensa dels nostres oients, esperém amb frisansa l'arribada del prop vinent diumenge.
J. M. Serra Sallent.
Pont de Vilumara, sepbre. 1915."