4 de març del 2018

El mestre de l'escola nacional en una conferència (12-12-1917)

El Pla de Bages, Any XIV, núm.3947, 12 de desembre de 1917, pàgina 2.

"La conferencia de diumenge
El passat diumenge i a la Sala del Consistori de Casa la Ciutat varen reunir-se els mestres nacionals d'aquest partit per a escoltar l'autoritzada paraula del meritíssim Inspector de 1.ª Ensenyança de la 3.ª Zona don Emili Soler, tenint per principal objecte la seva conferencia resumir les impressions tretes de la seva visita a les escoles, efectuada fa poc i esmentar les deduccions indispensables per a que l'avenç en l'ensenyança que amb el seu zel i interés ben notables ha sapigut imprimir, segueixi cada dia desenrotllant-se i guanyant el perfeccionament que és la llegítima aspiració del docte Inspector d'aquesta Zona.
[...].
Després de la conferencia del senyor Inspector, varen desenrotllar dos temes força interessants, donya Concepció Gurí, de Manresa, i don Salvador Soler, de Navarcles. Aquest últim tractá del métode actiu en l'ensenyança, exposant els procediments per a que amb el mínim d'esforç per part dels alumnes pugui lograr-se el que adquireixin el major nombre de coneixements i alhora sentin interés per adquirir-los.
[...].
Acabat l'acte, es reuniren els mestres nacionals en fraternal banquet a la fonda de S. Domingo, ocupant la presidencia don Emili Soler que tenía a un i altre costat als ponents Sra- Guri i Sr. Soler, [...], regant durant la festa molta animació i entussiasme."