28 de març del 2018

Incendi a la fàbrica del Riu, la venda de vi, la Quaresma i la campanya electoral (06-03-1913 i 07-03-1913)

El Pla de Bages, Any X, núm.2646, 6 de març de 1913, pàgina 3; núm.2647, 7 de març de 1913, pàgines 2 i 3.

A la secció "Notícies":

"De Navarcles.- Hem rebut una carta de Navarcles que no podèm publicar avui per falta de lloc. Se'ns diu que la candidatura que integren els senyors Abadal, Roma i Minoves, ha sigut molt ben rebuda i ha despertat confiança en el poble que en sa majoria la votará."

L'endemà sí es publica, a la secció "Crónica de la comarca":

"Navarcles 
Un accident va registrarse el dissapte últim a quarts de nou del vespre que, gracies al prompte auxili, no va tenir les conseqüencies que's temien.
En els mentats dia i hora va iniciarse un incendi a la fábrica del Riu quin casal es propietat de la raó social «D. Isidro Puig i C.ª».
El foc va pendre desseguida en una máquina de filar que sofrí greus averies molt difícil de reparar, agafantse també al foc a altres dúes máquines que resultaren amb desperfectes de poca importancia.
La campana de la iglesia parroquial doná la senyal de foc i immediatament acudí tot el poble a la fábrica del Riu ajudant tot-hom a la extinció del incendi que amenaçava pendre grosses proporcions. El Gremi d'Agricultors tingué una bona pensada, de efectes práctics: aná al lloc del sinistre amb la máquina-bomba de cambiar o trafegar el ví i traientla d'un safreix començá a tirar aiga al foc logrant apagarlo després d'una estona de treballar.
Gracies an aquest auxili, el destructor element no va extendres pel edifici i pogué salvarse aquet i la maquinaria.
- El delegat de la «Cambra Agrícola de Manresa» per la compra de vins, don Ramon Solanellas, fa pocs dies estigué an aquesta població fent una compra de unes 200 cargues de vi a varis propietaris pagant-lo el de 14 a 15 graus de 19 a 20 pessetes. Amb aquesta important venda ha animat als culliters que veien estava encalmada la venda d'un producte que es la riquesa d'aquet país.
- Les funcions quaresmals son aquí ben concorregudes. Els sermons a cárrec del senyor Rector i Vicaris son molt oportuns i eloqüents acudint cada dia mes número de fidels a escoltar-los.
- Sobre les vinentes eleccions de diputats provincials, pot dirse que a Navarcles poques vegades havien despertat tant interés. La candidatura dels senyors Abadal, Roma i Minoves, ha caigut aquí tan a gust del poble que no crec equivocarme si auguro per ella un senyalat triomf. El senyor Abadal es veí nostre, te per aqui molts interessos i els seus afectes. Goça de moltes i merescudes simpaties i se'l votará lo meteix que als seus companys de candidatura proclamada una per les autoritats del partit tradicionalista i proclamada l'altra pel districte de Berga. Navarclins: A votar tots per Catalunya als senyors Abadal, Roma i Minoves."