5 de març del 2018

L'alcalde i l'agutzil continuen malgrat la interlocutòria (03-08-1917)

El Pla de Bages, Any XIV, núm.3844, 3 d'agost de 1917, pàgina 2.

A la secció "Notes d'actualitat":

"Queixes justes
Ho són al nostre entendre les que hem recullit aquestos dies de molts vehins de Navarcles de diferents estaments i idees polítiques.
Tots coincideixen en extranyar de que trovant-se processats en virtut de una querella instada pels comerciants de Manresa, Srs. Vall-llosera, Bover, Clotet i Oliveras, l'alcalde i agutzil de Navarcles En Josep Solá i En Valentí Gironella, segueixin com si tal cosa en l'exercici dels seus cárregs per a quin desempenyo els incapacita l'auto de processament que porta en si aparellada la sospensió.
Molts dels navarclins de quins n'hem recollit les impressions que reflexem en aquestes ratlles afegeixen a llur extranyesa el temor naturalíssim de les conseqüencies que puga tenir el que'ls interessos del comú siguin administrats per individus quina honradesa posa en tela de judici l'auto de processament i alguns d'ells recorden i ens ne feien esment, de la campanya que aquí feren determinats elements contra el regidor Sr. Esquius qui, interinament i mentres durá la tramitació del procés d'índole política deixá de formar part de l'Ajuntament i la comparació d'aquella actitut i el fer-ne memoria fa que aumenti de estranyesa i el disgust dels navarclins que no s'expliquen com i en virtut de que segueixen fent d'alcalde i de agutzil dos subjectes processats per coaccions i amenaces.
Recullim les queixes i al fent-se'n ressó les transmetem a les autoritats superiors a fi de que fent cumplir extrictament la llei desvaneixin l'extranyesa dels navarclins i els tornin la tranquilitat pertorbada, posant en clar si poden o no seguir en l'exercici dels seus cárrecs un alcalde i un agutzil sobre quins plana un auto de processament que per naturalesa de la querella que el motiva allunya fins la més remota sospita de que sigui filla de qüestions polítiques i fa major i mes justificada la desconfiança dels veins de Navarcles que veuen amb recança els seus cabals en mans de gent processada per qüestions económiques.
Cridem sobre'l cas l'atenció al senyor Governador civil i esperem que no manqui qui li fassi avinenta la conveniencia de que's procedeixi amb justicia i urgencia."