24 de març del 2018

No hi ha malaties, el treball a les fàbriques, la collita de vi i el temps (15-10-1914)

El Pla de Bages, Any XI, núm.3120, 15 d'octubre de 1914, pàgina 3.

A la secció "Notícies":

"Noticies de Navarcles.- Es ben afortunat el poble de Navarcles en lo que's refereix a salut pública. Pot dirse que no hi ha malalts i molt menos malalties epidémiques com disfrutem a Manresa, malgrat haverhi un alcalde com el senyor Fius tan zelós per la salut pública, que ni per la invasió del tifus ha reunit la Junta de Sanitat. 
- S'han reprès de ferm els treballs a la grandiosa fábrica de don Isidro Puig i C.ª que fèia un mes se treballa setmana per altra. Això ha retornat l'alegria a moltes famílies que s'hi guanten el sostent. 
- A la fábrica del senyor Vives i Fills, s'están fent importants reparacions al rec de la fábrica per lo qual els treballs están parats fa uns quinze dies. 
A fi de rependre'ls lo més aviat possible s'observa gran activitat en les obres, quina direcció está a cárrec del actiu director de la fábrica don Manel Reguant. 
- Comencen a sentirse els efectes de la secada, retrassant la sembra ja que's faria en millors condicions si plogués. 
- Aquest any la cullita de vi ha sigut escasa, pro la calitat els pagesos díuen que es superior a la de altres anys. Se tenen esperances de que la calitat suplirá a la cantitat ja que podrá vendres a un preu més alt. 
Comencen a sentirse les fresques principalment als dematins i vespres."