29 de març del 2018

Un futur alcalde es fa mossèn, l'assemblea de vinyaters, la venda de vi, un robatori i crítiques al carnestoltes (05-02-1913)

El Pla de Bages, Any X, núm.2621, 5 de febrer de 1913, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
El dia 20 del mes que som celebrará amb gran solemnitat sa primera missa, l'ilustrat sacerdot fill d'aquesta població reverent don Joan Sala i Fargas fill del nostre bon amic y i reputat farmacéutic don Joaquim.
Apadrinarán al novell sacerdot els seus senyors pares haventse encarregat del sermó el distingit sacerdot Rnt. Dr. don Anton Vila, Rector de Castellgalí.
L'acreditada capella de Sant Ignasi de Manresa, que amb tant acert i gust dirigeix el professor senyor Durán, cantará una solemne missa.
La familia del celebrant i els convidats serán obsequiats amb un esplendit dinar.
Avensèm nostra coral enhorabona al nou ministre del Senyor y a la seva apreciable familia.
- Segons noticies l'Assamblea de l'Unió de Vinyaters que's celebrará els dies 8 i 9 del corrent a Cervera, será ben important i concurreguda.
De Navarcles hi assistirán el delegat del Consell Comarcal don Josep Fontcuberta i els propietaris don Francisco Vila i Solervicens, don Valentí Tapias (conegut per Tatjèra), i altres quals noms ignorem.
- Está un xic encalmada la venda del vi. Els preus que actualment es paguen son els següents: Vi negre usual de 17 a 18 pessetes carga, el qual ha resultat aquest any de molt bona calitat. 
- El dilluns últim a la nit alguns malfactors entraren a la tenda de comestibles i grans de don Josep Canudas emportantsen diners i varis objectes. 
Els dexebles de Caco saltaren la muralla de la casa per la part del darrera, retorsaren el ferro de una potent reixa, tragueren un vidre de la finestra i amb facilitat obriren la meteixa, per haverse donat el cas de no estar tencats els finestrons. 
Els malfactors un cop dins de la botiga, registraren el taulell en quin calaix hi trovaren de 70 a 80 pessetes en plata i calderilla que se'n emportaren.
Els lladregots no foren descoberts i aprofitant l'ocasió de correr pels carrers la comissió organisadora de la festa del Carnestoltes que amb freqüencia recorre la població durant la nit amb so de bombo i platets, seguint una costum molt mal vista per la majoria de veins en aquelles hores intempestives de la nit en que la gent es a descansar, per poguer fer de les seves, havent triat varis dels objectes de venda en dita botiga, els quals trasladaren sense que'ls autors fossin sentits ni vistos de ningú.
Els malfactors després de comés el robo sortiren per la porta del darrera.
Al baixar al matí següent el senyor Canudas a la botiga hi trovar ho tot trasbalsat ne doná coneixement a l'autoritat judicial la qual fa averigüacions pel descobriment dels autors del fet."