19 de març del 2018

Varies notícies de Navarcles (12-08-1915)

El Pla de Bages, Any XII, núm.3363, 12 d'agost de 1915, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
Els dies 15 i 16 celebrarém la Festa Major, pro no amb l'espléndidesa i animació d'altres anys, a causa de la pérdua de la cullita del vi, com tampoc ha sigut abundosa la del blat.
No obstant hi haurá dues orquestes, «La Navarclense» per les funcions religioses, concerts i serenates i «Els Forasters», de Manresa, per les diversions de cal Met.
- Un dels números del programa popular que cridará molt l'atenció, és l'Exposició de treballs dels alumnes de l'Escola Popular Catalana, que amb tanta inteligencia com acert dirigeix el nostre bon amic don Esteve Camprubí.
- Ha sigut molt ben rebuda la noticia publicada per EL PLA DE BAGES de que el dia set de setembre es donarán a subasta les obres del camí veinal d'aquesta població a la carretera de Manresa a Basella. Les gestions dels diputats Abadal i Roma, han tingut comentaris d'agraiment.
- Altre testimoni de la manera germanívola amb que son tractats a França els obrers espanyols, ho és un de Navarcles que ha tornat desilusionat de aquell país de la llivertat i la fraternitat. L'obrer de referencia no té pas una paraula d'elogi pel procedir dels nostres amics els francesos.
- Entre altres apreciables families que estiuejen en aquesta població s'hi trova la de Cura tan coneguda i apreciada a Manresa i a Navarcles, on té la Casa pairal.
- Els pagesos, acceptant la ocasió de concorrer a uns cursets de Viticultura i Enologia, patrocinats per la Diputació, i a Manresa per la Cambra Agricola, en número de dèu s'han inscrit a dits cursets que comensarán proximament.
Aquesta és una prova evident de que la classe pagesa vol ilustrarse i salvar els seus interessos.
- Volia parlar-los de la calor, pro crec que ja saben, perque ho troven, que en fa, i en excés."