2 de maig del 2018

Crònica de les festes a la Concepció Immaculada (11-12-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1401, 11 de desembre de 1908, pàgines 3-4.

A la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
En aquesta població s'han celebrat grans festes en honor y obsequi a la Concepció Immaculada de Maria Santíssima.
El dia 29 del mes pròp passat, se va comensá una Novèna a la Puríssima Verge Maria, còm a preparació a la hermosa y poètica festa, que acabá el dia 7 del present, vigilia de la festa. El metèx dia de la vigilia se feu al mitjdia un repic general de campanes pera anunciar la vinguda de la memorable diada y pera escampar per tot arrèu, la alegria que nia en els còrs dels verdaders aymans y devòts de Maria Immaculada.
El dia 8, a les sèt del matí, hòra que se celebrá la missa matinal, nòstre digníssim párroco Mossèn Eudalt Coma, després de la Consagració de la Augusta Sagrada Eucaristia, feu una plática preparatòria, fentnos veure la necessitat que teníem sempre y en tot temps de recorrer a Jesús Sagramentat, aont está sempre y a totes hòres, ab els brassos obers en el Sacrari per aconsolá en tota classe de adversitats en el desterro de aquèx món. La Comunió general fou fòrsa concorreguda, abundant molt el joven de abdos secses y sobre tot les nòyes. Durant la distribució de la Sagrada Eucaristia, el còro de la Congregació de Maria Immaculada y Santa Terese de Jesús cantá selectes motèts del seu repertòri a Jesús Sagramentat y a la Puríssima Concepció de Maria.
A très quarts de dèu de matí, la orquesta anomenada Els Catalans de Manrèsa recorregué els carrers per anunciar la celebració del Ofici en els fidèls. Arribats els músics a l'Iglésia, se celebraren els Divinals Ofici cantantse ab tota solemnitat la missa Te Laudamus del cèlebre mèstre Lorens Perosi Pvre., de la Capella Sicstina de Roma, pel còro de l'Escola Dominical d'aquèt pòble, ab acompanyament de varis instruments. Després del Evangeli feu el sermó el molt Iltre. canonge doctor Servitje de Manrèsa.
Cantá les glòries de Maria Immaculada, demostrant que desde els primitius temps del món, la Vèrge Santíssima havia sigut el amparo segur de la humanitat; desde la Lley natural, que Deu nòstre Senyor vá donar a les criatures, després del pecat original que nòstres primers pares Adam y Eva váren contraure; faltant el Manament que'l Criador els havia imposat.
Allavors metèx, Deu nòstre Senyor vá promètre que vindria una dòna estraordinaria, que xafaria el cap de la serpent infernal, enemic del gènero humá; qual fòrma Llucifer es vá valgué pera seduir a Eva.
Desde allavors ens demostrá que'ls Patriarques en Lley natural y els Profetes en Lley escrita, còm Moisés y Davit y tots els grans hòmes d'aquèlles èpoques parlaven d'una manera estraordinaria de Maria Santíssima Vèrge y Mare del Llibertador del gènero humá que havia de venir al món.
En Lley de Grácia, desde'ls primitius temps del Cristianisme, els hòmes més cèlebres en tota classe de ciències se havien distingit en ésser devotíssim de la Vèrge Santíssima; còm després de la conversió del gran Constantí, el valerós conquistador Pelayo, en Jaume I, el gran conquistador de les Illes de Mallorca y del regne de València, Hernán Cortés conquistador de les oblidades Filipines y Colón de les Amèriques, Reys Catòlics conquistadors de Granada y altres posteriors que fora llarg anomenar.
Aquèsta hermosa apologia dedicá a la Vèrge Santíssima y demostrant ab la historia a la má, el que, en tot temps desde'l principi del món fins en nòstres dies, els hòmes verdaderament sabis, han sigut devotíssims aymadors de Maria Immaculada. Fou escoltat pels fidèls no mènys devòts de Maria Santíssima; estant l'Iglésia plèna de gom a gom.
La tarde, a les tres, se comensá el sant Rosari ab esposició del Santíssim Sagrament cantantse el Santíssim Trisagi pel còro de la Congregació de Maria Immaculada y Santa Teresa de Jesús. 
Acabat el Trisagi, el predicador doctor Servitje, feu un sermó a honra y glòria de la Mare de Deu ecsortantnos que sempre y en tot temps acudim a ella, en totes les nòstres necessitats, ja sia en les tentacions, ja en les seduccions del món seguin ses mácsimes perverses, que tant treballa la impietat pera corrompre a la joventut, per mèdi de la calumnia, de la novela infame y ab burles sarcástiques propies del esperit infernal.
Aquèsta hermosa festa acabá recordantnos que en tot temps la Vèrge Santíssima ha obrat grans miracles a favor dels seus devòts y tot en Lourdes aont tants prodigis s'han dignat concedir durant l'espay de cinquanta anys, y en especial aquèst any que tot el món catòlic celebra les aparicions, en aquèll lloc sant y que tants millons de catòlics s'han postrat devant de la Imatge de la Vèrge Santíssima, en aquèll llòc anomenat la Gruta dels miracles; perquè en veritat, son a mils els miracles verificats per intercesió de Nòstra Senyora de Lourdes; y per últim ens recordá els miracle que nòstres pròpis ulls han sigut testimònis en la persona de Na Josèpa Golobart. ¡Glòria a Maria Immaculada!
Acabá aquèsta hermosa festa ab el besa mans a la Vèrge Santíssima."