27 de maig del 2018

Els preparatius de la festa major (05-08-1908 i 08-08-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1295, 5 d'agost de 1908, pàgina 2; núm.1298, 8 d'agost de 1908, pàgina 2.

A la secció "Notícies":

"De Navarcles
Ens comuniquen d'aquèsta industriosa vila, que's fan els preparatius per celebrar la festa major que s'escau els dies 14 y 15 del mes que som y el 16 que es en diumenge se fará la tornaboda.
Les diferentes societats recreatives s'han unit y axecarán un grandiós envelat tancat ab boxos en forma de parèt, còsa que no s'ha vist may en dita població.
Regna fòrsa entusiasme especialment entre l'element jòve per havèr arribat a un acòrd èntre les diferents societats lo que demòstra la germanar d'aquèt pòble.
S'ha contractat una reputada orquesta de Manrèsa, per les diversions del envelat.
Els els locals de les societats recreatives, se donarán vetllades literaries y concèrts en honor als sòcis y forasters. També's farán serenates a les autoritats.
La Comissió organisadora está confeccionant el programa.
Aquèt any còm se dona el cas d'haveri très festes, la Comissió es complau en convidar als manresans y als veins dels pòbles del voltant, no escluint per axò als de tota la Comarca." 

Uns dies després:

"FESTES MAJORS
[...].
- De Navarcles-
Son molt falagueres les notícies qu'hem rebut d'aquèsta industrial y treballadora població referent a la Festa Major que còm saben nòstres llegidors s'efectuará els dies 14, 15 y 16, del corrent mes.
La comissió organisadora está acabant els preparatius de les festes que segons nòstres notícies serán esplèndides còm pòcs anys s'hagi vist.
Ademès de les diversions de societat, cinematògraf, sardanes y altres, s'axecará un grandiós envelat al llòc de costum, quin adorno está confiat al conegut adornista senyor Pagés, d'Olèsa de Montserrat.
El pòble de Navarcles sèmbla que per la pròcsima Festa Major vòl tirar la casa per la finestra, còm vulegarment se diu, per lo que promèt vèures concorregudíssima.
Sabèm de molts manresans que aprofitant les dugues festes anirán a Navarcles aont serán rebuts per aquèlls veins ab la hospitalitat y afecte que distingèx als navarclins."