6 de maig del 2018

Una excursió al puig de Sant Valentí (21-11-1908 i 26-11-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1385, 21 de novembre de 1908, pàgina 3; núm.1389, 26 de novembre de 1908, pàgina 2.

A la secció "Notícies":

"Centre Escursionista.- Aquèsta entitat fa avinent als seus associats que demá diumenje dia 22 fará una escursió a pèu al serrat de Sant Valentí, èntre Sant Fructuós y Navarcles: els que vulguin assistiri dèuen reunirse al seu hostatje social Plassa Major, número 3 [Manresa], d'aont surtirán a un quart de dues de la tarde."

Uns dies després:

"La escursió al Putj de Sant Valentí
A l'hòra anunciada sortiren del local social, els companys en Joaquím Perera, Amat, Rubiralta, Gili, Lasalle, Canela, els cusins Armengòu, Jaumendreu, Trulls y Ubinyana, y es dirigiren pel camí de Viladordis, trencant per la torra del Matildo y atrevesant el Ridor cap el Putj de Sant Valentí, aont esparaven al «Centre Escursionista» els bòns amics del «Foment Autonomista» de Navarcles, ab un grupu de alumnes de la seva escòla catalana ab el seu mèstre en Joan Valldeperas.
En Mauro Muntaner els sortí a rebrer al atalayarlos donantlos la benvinguda y feren cap, al cim de Putj, aont esperaven la visita del «Centre» tots els altres navarclins èntres els quals hi havia un grupu de nòyes y dònes.
Allí visitaren les runes de aquèsta antiquíssima capella dedicada a n'aquèt Sant Bisbe; radera l'absis hi ha un esberserar aont segons tradició fou trovat el còs de Sant Valentí, essent la senyal que era allí, el que florís a fòra de temps.
El senyors Amat, Perera y un jove de Navarcles tregueren diferentes fotografies, èntre elles un grupu de tots els que havien concorregut a n'aquèll llòc. 
No donèm detalls històrics de aquèsta hermita, per quant el vicari de Navarcles Dr. Fortiá Solá, Pvre., erudit escriptor esta acabant una monografia sobre les reliquies de Sant Valentí a Navarcles, en la qual hi anirá compresa tot lo referept a n'aquèsta capella. 
Els sòcis del «Centre» retornaren cap a n'aquèsta ciutat [Manresa] per Sant Fructuós essent ja vespre quant entraren a la ciutat. 
***
Es trobava al Putj de Sant Valentí el metje de Navarcles senyor San, el qual comunica als consòcis de Manrèsa, que al Serrat de les Floretes, junt al còll dels Pixaders sobre Sampedor, en el forat d'esploració als jaciments de carbó, si estan fent escavacions al objecte de descubrir unes antigues y primitives sepultures que s'hi trobaren al seu interior, les quals un còp fetes, es participará al nòstre «Centre» pel seu eczamen y visita."