6 de maig del 2018

Una exposició escolar i l'educació de les noies (13-11-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1378, 13 de novembre de 1908, pàgina 4.

A la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
El pròp passat diumenge dia 8, a les dèu del matí s'inaugurá la Esposició de labor en el Colègi que a n'aquèsta vila tenen establèrt les G.G. Dominiques. L'acte resultá solemníssim. Hi assistiren el senyor Rector Mossèn Euldalt Coma, els Vicaris Rnt. doctor dòn Fortiá Solá y Mossèn Jaume Mir, l'Ajuntament presidit per l'Alcalde dòn Joan Marganell, el Jutge municipal dòn Joaquim Cortina, la Junta local d'Instrucció pública y nombrosa concurrència.
La senyoreta Ramona Valls y Casas, recitá ab molt gust y entonació la bonica poesia que porta per nòm Introducció.
Ma primera entrada a l'escòla, es el títul d'altre hermosa poesia original de la Germana Directora del Colègi, y que ab molta gracia fou recitada per la senyorèta Candelaria Vila y Solervicens. Les senyorètes Valls y Vila, foren molt aplaudides.
També's guanyaren fòrts aplaudiments, les senyorètes Francisca Errasti y Cortina y Dolòrs Galobart y Miquèl, ab els discursos que pronunciaren y en els que donaren proves de la seva ilustració y aptituts.
Després d'aquèsta part de la festa que podriem dirne literaria, vingué la segona, la práctica, dirigint la Junta d'instrucció varies preguntes de les assignatures que's donen en el Colègi, a les quals respongueren les alumnes ab gran soltura y precissió que demostraren el zèl y interès ab que aquèlles religioses instruèxen a les seves educandes, y lo profitós que resulta per aquèstes.
El senyor Rector pronunciá un sentit y eloqüent discurs encoratjant a les alumnes a que s'aprofitin de les ensenyanses de les religioses y tinguin constancia al estudi y a les labors pera que puguin ésser útils a la societat.
Felicitá a les Professores y alumnes pels avensos que en la Ensenyansa que demostra l'Esposició, y doná les gracies a les autoritats y distingida concurrència que realsaren l'acte.
Desseguida va procedirse al repartiment de prèmis a les alumnes, consistents en artístics diplomes, llibres, objectes d'escriptori, etz., tots de gran utilitat.
Còm acabement de la festa, les autoritats y públic, passaren a visitar l'espayosa sala aont está instalada l'Esposició de labors, de la que feren grans i merescuts elògis, dòncs figuren en ella treballs desde'ls mès senzills als mès delicats y lucsosos.
L'acte que breument acabèm de donar compte, demostra d'una manera evident l'importancia del Colègi que dirigèxen les Germanes Dominiques, a les quals desde aquestes planes felicitèm coralment per l'èczit obtingut.
Aquèts eczámens y Esposició demostren clarament, que are per are a n'aquèsta vila còm a casi tot arrèu, no hi ha ensenyansa mès ben donada que la de les Congregacions Religioses, ab tot y haver aquèstes tingut de combratre l'apatia per la metèxa de la classe treballadora y pagèsa, y estrellarse molt sovint la seva incomparable organisació ab les eczigencies de la vida, per les quals han de surtir de l'escòla la major part de les nòyes, quant es l'hòra de mès aprofitament, per anar a la fábrica.
Y per sobre de tot, hi ha la ventatje d'una educació eminentment cristiana y per lo tant substancialment catalana, sènse la qual es impossible que les nòstres dònes de demá complèxin dignament la seva missió social.
Els conveins meus de Navarcles, no deuen desamparar may aquèt centre de cultura religiós, que a tant bòn nivell ha posat a la nòstra juventut femenina còm n'es la prova el que l'any 1905 les labors de la senyorèta Josèpa Galobart varen ésser esposades a Manrèsa a n'els aparadors de can Jòrba ab l'admiració y aplaudiment de tothòm."