1 de maig del 2018

Una llúdriga, vetllades per Nadal i la marxa de Fortià Solà (29-12-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1415, 29 de desembre de 1908, pàgina 3.

A la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
Uns quants cassadors d'aquèsta vila, el dia 24, surtiren y el ésser al terme de Vila de Cavalls de Calders, y a la propietat del Lluciá, trovaren dins d'un clòt d'ayga de vora el riu un animal estrany y desconegut; després de molts disparos, per fi el tocaren del cap y el mataren.
Portat a n'aquèsta vila resulta esser una llúdriga, o nútria (Lutra vulgaris Erxl.) pertenexent al ordre de les feres, y família de les mustélides, aquèst ecsemplar, ben raro en la fanua de nóstra comarca, midia 80 centimetres de llargada y 35 de cua. Els caracters zoologics d'aquèsts animals consistèxen en tenir cinc molars a cada costat de les dugues mandibules; llenga resposa y els dits units per una membrana. Neden y s'enfonsen a l' aygua ab molta facilitat; ses aurelles estan disposades de un modo que poden tapar el conducte auditiu ecstern. S'alimenten de pexos, y per axó viuen a les platjes dels rius y estanys, essent molt apreciades tant per la carn còm per la pell.
La matansa de aquèsta llúdriga es una ventatja pels pescadors dòncs fa pèrdre molt pex.
Va ésser esposada la nit del dia 24 y el matí del dia 25 de aquèt mes a la tenda de licors de'n Valentí Altimiras aont acudí molta gent a vèurela.
- La festivitat del naxement de Nòstre Senyor Jesucrist, s'ha celebrat ab tota esplendidèsa en la nòstra iglésia parroquial. A les cinc del matí es comensaren a cantar matines, seguint després el solèmnial Ofici cantat pel còro de l'Escòla Dominical. A les dèu tingué llòc l'altre Ofici cantat pel metex còro y ab assistència del magnífic Ajuntament; al ofertòri es feu l'adoració del Nèn J esús, comensant l'Ajuntament y seguint tot el pòble que omplia l'ample nau de la nòstra iglésia.
- Les diversions d'aquèstos dies s'han vist ben concorregudes. Els jòves que componen el quadro dramátic de l'Escòla Dominical, a les sèt del vespre posa en escèna'l drama La venjansa de Jesús o els pastorèts a Belèm, y per final de festa la xistosa comèdia Sastres pòbres que robèu, havent sortit a très quarts d'onze de la nit la nombrosa concurrència que hi assistí que prodigá bòns aplaudiments als jòves aficionats.
El dia 26 a la Escòla Popular Catalana tant dignament dirigida per en Josèp Valldeperas, a les vuyt del vespre hi tingué llòc una vetllada familiar que resultá sumament lluida, fent un magnific discurs d'obertura el seu professor y llegint diferentes composicions poètiques alguns alumnes tant dels que assistexen a les classes diurnes, còm a les nocturnes; després es representá pel grupo d'aficionats La plassat de la Crèu y seguí la lectura pel senyor Valldeperas del poema La Malalta, un diálec en catalá, castellá y francès, per alumnes de la metexa escòla, fent el discurs final en Mauro Montaner.
La vetllada resultá un acte importantíssim de cultura, en el qual es posá en evidència la tasca profitosa d' aquèsta Escòla Popular Catalana.
- El Vicari d'aquèsta Parròquia el doctor Mossèn Fortiá Solá, erudit escriptor y historiayre, ha sigut destinat pel senyor Bisbe, de Vicari a l'arxiprestrat de Moyá.
El doctor Solá que conta aquí ab l'estimació general de tota la Parròquia y a qui Navarcles dèu una monografia sobres les relíquies del seu Patró Sant Valentí, se'n durá un bòn recòrd de les moltes simpaties que dèxa a la nòstra vila, aont sempre se'l apreciará en lo que val."