26 de juny del 2018

Crònica del festival pels damnificats de les inundacions (19-11-1907)

El Pla de Bages, Any IV, núm.1086, 19 de novembre de 1907, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"NAVARCLES.- El cronista esta content quan pòt relatar festes plasèvoles y humanes, y jò humil cronista de Navarcles, prènc la ploma per transmètre a les columnes del seu estimat Diari, la hermosa festa que avans d'ahir els navarclins varen celebrar, ab el fi esclusiu de la caritat envèrs els seus germans de la conca del Cardoner, que mancats de fèyna no pòden atendre a les seves necessitats.
Hi ha que considerar l'esfòrs d'aquèsta població, si es té en compte que pel juny passat una terrible pedregada va destrossar completament la cullita del vi, principal element de riquèsa ab que conta aquèst veinat y que representa una pila de mils duros totalment perduts. Y malgrat axò els navarclins han fet tot lo que han pogut per ajudar als damnificats.
Comensaren dissapte els treballadors de la casa Isidro Puig y C.ª Societat en Comandita a fer una replèga èntre ells matexos, que pujá a la quantitat de 111 pessètes que serán entregades a la Junta d'Aucsilis de Manrèsa.
El diumenge el local de la casa "Fontcuberta" quedá plèna del tot, eczecutantse el programa anunciat.
La societat coral, "La Harmonia Navarclense" cantá ab una afinació y justèsa admirable que li valgué repetides ovacions.
L'Esbart Dramátich del "Centre Catalá Autonomista" estigué a la alsada de sempre representant Les jòyes de la Roser.
Y la "Agrupació Cervantes" estigueren molt acertats en els seus respectius papers.
El total líquid que podrá entregarse a Manrèsa, no puc avuy precisaro perquè a última hòra es dèya si aumentaria quelcom.
En resúm, que fou una bella festa, festa de amor pels desvalguts y festa de pau pels navarclins, que varen vèure juntats a tots, en germanívola comanda de caritat.
Llástima gran que la societat coral "La Estrella" per antigs òdis o per rezèls que no deurien, que no hi ha motiu de ser en una població petita que tots deuriem considerarnos germans, no hi volgués pèndre part.
Era l'únic element que'ns faltava perquè diumenge haguéssim constituit a Navarcles la Solidaritat del amor y de la caritat."