23 de juny del 2018

Crònica d'una festa major d'hivern deslluïda (18-02-1908 i 19-02-1908)

El Pla de Bages, Any V, núm.1160, 18 de febrer de 1908, pàgina 3; núm.1161, 19 de febrer de 1908, pàgina 2.

A la secció "Notícies":

"De Navarcles
Per falta de llòc no podèm avuy publicar una carta que hèm rebut de Navarcles donantnos notícies de la festa major.
Demá ne donarèm compte si a Deu plau."

L'endemà, a la secció "Crònica de la comarca":

"Navarcles
Notícies de la festa major
El temps plujòs que feu el dia 14 deslluí les festes populars y fou causa de que no vinguessin forasters còm acostuman visitarnos.
No pogué ferse la processó que hauria estat forsa concorreguda a la que haurien assistit els diputats a Corts y provincial senyors Soler y March y March y Batlles, que tingueren l'honor d'hostetjar.
Aquèts senyors quins vingueren ab el reverent Dr. D. Marián Soler y March, Pvre., arribaren a les nòu del matí, dirigintse a Casa la Vila aont foren rebuts per l'Ajuntament y nombrós grupo de catalanistes, una nodrida representació de l'Escòla Dominical y'ls majors contribuyents del pòble, quina comitiva estava a punt de sortir a rebre'ls distingits hostes quins arribaren mès aviat de lo que's crèya donat el temps plujòs que regnava.
La societat coral "Harmonia Navarclense" tenia projectat anar a rebre'ls senyors diputats en corporació y ab l'estandart, lo que no efectuá també per causa del temps.
L'Ajuntament, diputats, representacions y pòble, se dirigiren a l'iglésia pera assistir al solèmnes Ofici que estigué forsa concorregut.
En sortint de l'iglésia, còm encara pluvia, anaren desseguida a Casa la Vila, despedintlos ab gran afecte y entussiasme tots els concorrents.
Els senyors diputats foren obsequiats ab un esplèndit dinar a casa'l senyor Alcalde dòn Joán Manganell y Farreras y anaren a pendre café al "Centre Catalá Autonomista" aont foren objecte de grans atencions per part dels sòcis y obsequiats per la "Harmonia Navarclense" que cantá en honor seu les millors composicions del seu variat y escullit repertori.
Els nòstres digníssims representants a les Corts y a la Diputació, dòn Leonci Soler y March y dòn I. de Loyola March y Batlles respectivament, se mostraren molt complassents dels obsequis y atencions ab que'ls distingia el pòble de Navarcles axís còm son Ajuntament dignament presidit pel senyor Manganell, y cap al tart tornaren a Manrèsa essent despedits ab entussiasme pels nombrosos amics ab que conten tan distingits senyors en aquèt pòble.
Les festes de societat han sigut forsa concorregudes malgrat el temps que no convidava gens a tranzitar."