30 de juny del 2018

Para la pluja i es prepara una festival pels damnificats del Cardoner (25-10-1907)

El Pla de Bages, Any IV, núm.1066, 25 d'octubre de 1907, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"NAVARCLES.- A la hòra que escric aquèstes ratlles ha parat la pluja persistent y amohinadora de tants dies. El riu Llobregat corre impetuós y desbordat, posant en continuat sobresalt a les fábriques de per aquí que tenen que estar sempre vigilant per defensarse de les seves formidables revingudes.
Degut a tanta humitat han ocorregut diferentes ensulciades de tèrres y roques sense que per ara -gracies a Deu- tinguèm de planyens de cap desgracia personal.
Hi ha el projecte de celebrar una festa ab cooperació de totes les societats d'aquèsta vila, quin producte liquit será destinat als damnificats mès menesterosos de la conca del Cardoner que han quedat sense feyna, a causa de la inondació del dia 12. De tot lo que's fasi ne donaré compte oportunament.
Encare que humilment els treballadors de Navarcles ajudarán als seus germans desgraciats."

A coninuació, a la secció "Notícies":

"Pera'ls obrers damnificats
El noble poble de Navarcles que no podia restar indiferent devant de tanta desgracia ocasionada per la riuada del dia 12, está organisant un acte benèfic a favor dels obrers de la conca del Cardoner.
Axís ens ho comunica nòstre volgut corresponsal en aquèlla industriosa vila, en la carta que publiquèm a la secció "Crònica de la comarca".
Agraím als navarclins axís còm a tots quants s'interessan per la sort dels damnificats, les manifestacions de condòl y germanor per les desgracies que afligexen a nòstra estimada Manrèsa y Comarca.
[...]."