14 de juliol del 2018

El retorn de l'estudiant Àngel Grané (12-04-1907)

El Pla de Bages, Any IV, núm.906, 12 d'abril de 1907, pàgina 3.

A la secció "Notícies":

"Els alumnes subvencionats
Pròcsima la fetxa de retornar a Espanya l'obrer pensionàt pel Govèrn, dòn Angel Grané, fill de Navarcles y ècstexidor de la fábrica del senor Bertrand d'aquèsta ciutat, que a l'estranger ha sapigut colocar el nòm de la pátria a tan gran alsada, obtenint per sos mèrits prèmis de la Escòla de Roubaix, medalla d'òr de la Cambra de Comèrs, y han sigut premiats els seus treballs esposats a Tourcoing, ens sembla oportú què, per qui correspongui, se procuri vèure quin destí se li pòt donar.
L'ilustre enginyer quèfe de la espedició obrera, senyor Sánchez, digué qu'en Grané, a Fransa, seria professor de la Escòla Nacional de Roubaix. Grané, dòncs, deu desempenyar aquèst carreg a Espanya. Debèm nosaltres aprofitarnos dels seus conexements, no permetent que per mires estretes hagim de perdre'l fruyt de nòstre sacrifici.
Es ocasió de que'l ministre de Foment, que lamenta la freqüència ab que succeèx que els obrers espedicionaris no regressen, reforsant axis les aguerrides files dels sabis estrangers, entre'ls quals podria molt ben figurar el nòstre compatrici procuri estudiar el cas, considerant que aquèst ha sigut el que figura còm a mes inteligent d'entre'ls que formen les distintes espedicions, y que, pròcsima la fetxa del seu regrés y devant d'un nègre pervindre, podria donarse el cas de sucumbir a les insinuacions que se li han fet.
Esperèm que'l ministre de Foment s'interessará en axò."