30 de novembre del 2009

Jovent á la lluyta (09-06-1905)

La Tralla, núm.85, 9 de juny de 1905, pàgina 3.

Una col·laboració d'en Mauro Montané, del Centre Català Autonomista, titulada "Jovent á la lluyta". Es tracta d'un manifest per al relleu generacional en la lluita catalanista, en pro dels joves:

"Descansau vells campions de la Patria, reposeu de vostras fatigas y treballs boy contemplant joyosos l'esplet ufanós de vostra sembrada.
Nosaltres jovenalla venim a rellevarvos encar que seguint sempre'l camí per vosaltres esbrossat y escoltant sempre vostres saludables consells.
Ja fareu prou honorables patricis reviscolant altra volta ab vostra fé y ab vostra propaganda, el caliu del amor patri que pareixía condormit en el cor dels catalans.
Avuy son á milers els arbres joves que han crescut de vostra plantada, y som nosaltres els que 'ns oferim per entrar á la brega per seguir sempre la vostra obra, la obra grandiosa de la reivindicació de nostra personalitat.
No defallirém pas may, ens guia vostre exemple, 'ns acarona el desitj viu, intens, de veure á nostra Patria fruhint llibertat; som joves y l'entussiasme 'ns fá batre'l cor ple de esperansa en un pervindre de ventura.
Farém un sol cos en la defensa, procurarém que may ens divideixin personalismes ni cosas secundarias á nostre ideal; l'amor á Catalunya será 'l llas que 'ns juntará per treballar tots á la una á la deslliuransa de la Patria.
Siguemhi, donchs, jovent de la terra, la vista sempre avant cap al progrés, á la llibertat, no mirém enrera ni els obstacles de devant, ni 'ns entrin cansancis ni siguém impacients, pam á pam hem de tornar á rescabalar lo que varen vilment robarnos; som joves y res de poguer aturar la empenta poderosa de nostre entussiasme.
MAURO MONTANÉ
Navarcles, Maig 1905."