18 de juny del 2011

La llibertat sabotejada per un cavernícola (20-05-1933)

El Dia, 20 de maig de 1933

A la secció “Diuen de Navarcles”

"La llibertat sabotejada per un cavernícola

A aquesta localitat s’ha comès una coaccio declarant el pacte de la fam a un xofer que prestà els seus serveis durant cinc anys a la empresa d’autos de passatgers de Navarcles a Manresa, propietat de la senyora vídua de Descals, per professar l’ideal laic. I els homes de bona fer republicana i democràtics no podem permetre aquesta injustícia sense la nostra més ferma protesta.

Dit xofer, casat i pare de dos infants, es troba en una situació bastant compromesa en no voler complaure a dita senyora vídua de Descals, en negar-se a batejar per l’Esglèsia el darrer infant. I aquesta coacció ha estat feta davant de dos testimonis, amenaçantlo amb acomiadar-lo si no l’hi batejava.

I si aquesta coacció fos poc n’ha comès una altra que no deixa de tenir menys importància.

En Ramon Canudes, comerciant d’aquesta i concessionari de la venda de gasolina, té un camió d’ús particular que tots els dies va a Manresa i durant quatre o cinc dies portà el xofer acomiadat per dita senyora. Aquesta, en saber-ho, ordenà al seu representant que no comprés més gasolina a en Canudes perquè portava dit xofer. I des d’aquell dia no hi ha comprat més gasolina.

No es pot explicar que en plena República Democràtica dita senyora hagi portat a cap la coacció esmentada sense que la primera autoritat governativa d’aquesta província –la qual està assabentada del cas-no li hagi imposat el més petit correctiu.
En nom del Grup d’Esquerra Catalana d’aquesta població suplico a la primera autoritat governativa que farà justícia i que no tindrà amb preferència aquestes persones reaccionàries com la senyora vídua Descals que té la exclusiva de dits serveis.

Els homes que lluitàvem per l’enderrocament de la Dictadura i que som defensors de l’actual règim, en mig del nostre defalliment per l’incompliment de la justícia continuarem la nostra tasca política pel compliment de la llibertat en totes les seves accepcions.

El president d’Esquerra Catalana, Valentí Mas."