18 de juny del 2011

Sobre la venda de carns (03-04-1933)

El Dia, 3 d’abril de 1933

A la secció “Diuen de Navarcles”

"Sobre la venda de carns

Hem rebut de l’Alcaldia la següent informació:
“Referent a l’assumpte carn, no hi ha altra novetat que per la Unió de Cooperadors de Navarcles va ésser presentat a aquesta Alcaldia un manifest que des del primer d’abril tenen el propòsit de expendir carn per als seus associats.

En sessió del dia 13 de març se’ls autoritzà la venda a la caseta n. 7 del mercat en el qual s’expendeix dit article. Ara bé. Pel que es rumoreja es comprèn abastament que els senyors de la Cooperativa volen vendre la carn a llurs magatzems i si arriba aquest cas l’Ajuntament, amb tot i no tenir el propòsit de molestar a ningú i molt menys a cap entitat, recorrerà a tots els medis legals per a evitar-ho; i si d’alts llocs o per la llei no es podés evitar creiem que es prendria una determinació enèrgica.

Es fonamenta aquesta actitud perquè creiem que la República no ha de tenir dues classes de ciutadans, o sigui que els cooperadors puguin anar a buscar carn tot el dia i els altres ciutadans sols unes hores. !No h hauria igualtat de drets! Seria una equivocació que s’autoritzés la venda en comerços disseminats de la població, car econòmicament no es pot permetre. Vertaderament, mentre es pobles veïns d’igual nombre d’habitants es recapten per dit article sis i vuit mil pessetes per drets de xais, en canvi a Navarcles la seva recaptació és de setze mil pessetes pagant aproximadament els mateixos arbitris, i demés les casetes ja construïdes donen un lloguer de sobre dues mil pessetes anuals, que en conjunt fan divuit mil pessetes. No cal dir quina pèrdua seria per al poble. Aquesta merma representaria la ruïna per la caixa del Municipi i no hi hauria altre recurs que tornar a implantar els consums tan engorrosos per al poble i per a l’Ajuntament.

Comentant la present informació vertaderament no podem permetre que una societat comercial (que podríem dir-ne anònima) amb e pretext de cooperativa pugui burlar-se de la població quan sabem de sobres que la implantació de barraques fou per l’abús descarat que en altre temps els carnissers feien a la població i que ara voldrien tornar a refermar. Per tant ni en caràcter de cooperativa ni en qualitat de societat comercial no podem tolerar ni en broma semblant martingala. ¿Què més net i més bonics i de menys i de menys molèstia que unes hores determinades per a la venda de dit article?. Anirem comentant la campanya.

Corresponsal"