3 de gener del 2013

Excursió de la Societat Coral Harmonia a Terrassa (07-1916)

Sol Ixent, Any V, juliol de 1916

L’orfeó “Harmonia Navarclense” a Terrassa

Aquesta societat feu una excursió artística els dies 24 i 25 de Juny prop-passat, a la ciutat de Terrassa. A l’arrivar-hi, a les 5 de la tarda del 24, ens reberen a l’estació una comissió de l’Ajuntament, les societats chorals La Llanterna, la Juventut, l’Escola Orfeònica, els Amics, amb els seus respectius estandarts, i el President de l’Associació dels Chors d’en Clavé, Sr. Capdevila. Després d’haver-nos saludat ens posem en  marxa 300 coristes, i als acords d’un airós pas-doble, cap a Casa la Ciutat, pujant al saló de sessions, on foren obsequiades les senyoretes de l’Orfeó amb un ram de flors naturals. Seguidament dirigí la paraula el regidor de l’Ajuntament de Navarcles, Sr. Josep Creus, qui portava la representació de l’Orfeó, donant les gracies a tothom; li contestà l’Alcalde Sr. Ullés en nom de la ciutat i clogué l’acte de salutació el Sr. Tinent d’Alcalde Sr. Piera. Baixarem a la plaça, i sots la direcció del nostre mestre Sr. Valentí Bosch, cantem Els Orfeonistes i l’Empordà, essent molt aplaudides per la gran gentada que’ns escoltava. Després d’haver cantat, ens en anarem a fer algunes visites, entre elles, a la Escola Industrial (Arts i Oficis) i Teatre Principal, quedant molt contents d’aquells dos edificis destinats a l’industria i a l’art. I cap a l’Hotel Peninsular on ens serviren un bon sopar, sentant-se a taula entre nosaltres, dos senyors regidors de Terrassa i comissions de les societats susdites. Llestos de sopar, ens en anem a la Societat la Llanterna, on forem obsequiats amb café, licors i tabac; donem el concert cantant cinc o sis peces del repertori i tot seguit comença un lluit ball que acaba a la matinada per a anar a descansar tothom.
Ja serien les vuit del matí del 25 quan ens tornàrem a reunir i, acompanyats de comissions de totes les entitats i regidors, ferem algunes altres visites, entre elles, al Centre Mèdic, establiment destinat a practicar les primeres cures a les classes treballadores, a la fàbrica de llanes del Sr. Sala i Badrinas, a la Societat La Juventut, on després de pendre-hi un vermout que’ns tenien preparat, cantarem dues peces, despedint-nos de tan bona gent amb visques a La Juventut. Continuant les visites anem al Cine Catalunya, on el nostre amic i empresari Sr. Domingo Armengol ens obsequià amb una sessió que agradà moltíssim. Ja era la una de la tarda i, trovant qu’ens faltava alguna cosa ene en anem cap a dinar. Al destapar-se el xampany va ser la hora dels discursos: brindà per tots els reunits el Sr. Colomer, síndic de l’Ajuntament de Terrassa, al qual contestà el Sr. Creus; parlaren els senyors Lucien de La Llanterna, Almirall de l’Ajuntament, Domingo Armengol de l’Escola Orfeónica, els amics Vallbé, Joan Antonio, Domingo Pinell i els socis de l’Harmonia Valentí Baralders i Pere Grandia, acabant la festa el Sr. Colomer dient que des avui en endavant forts llaços d’amistat i germanor uniran els dos pobles i totes les entitats allí reunides. Sortint de la fonda,a les tres de la tarda, anem a fer les últimes visites: cap a la Societat Els Amics, on ens obsequiaren també amb café, licors i tabac i on cantarem algunes peces entre elles “La Donzella de la Costa” amb la cooperació de varis socis de la mateixa, mereixent forts aplaudiments; seguidament ens dirigirem a l’Escola Orfeònica i després de servir el refresc que’ns oferiren, el Sr. President ens doná les gràcies per la visita i parlaren elogiant les obres de’n Clavé les senyoretes Maria Guell, Teresa Feiner, Maria Anter i Rosa Anter de l’Escola, cloent la festa el Sr. President amb una vista a l’Harmonia i Navarcles, que fou contestat entussiàsticament amb visques a Terrassa i a l’Escola Orfeònica.
Era hora d’entornar-nos capa a casa i amb recança vam deixar als bons amics terrassencs. A dos quarts de set sortíem de la estació, essent-hi despedits per les autoritats i representacions de totes les societats chorals amb estretes de mà i visques.
Ara no’m resta més que dir que aquesta és una de les excursions realisades fins avui de les que’n guardarem bon record els de l’Harmonia.

I... fins una altra.

Una corista

Navarcles, juliol de 1916