14 de maig del 2017

Un casament civil, el cementiri i una vetllada al Coro (04-01-1933)

El Dia, Any V, núm.913, 4 de gener de 1933, pàgina 2.

"Diuen de Navarcles
Casament civil
Abans d'ahir tingué lloc a aquesta població un casament purament civil, el qual despertà als curiosos moltes ganes de presenciar-lo, per ésser el primer que ha prescindit de les cerimònies religioses.
La secularització del Cementiri, encara no?
¿Quan les autoritats es donaran compte que estem en ple règim republicà i aniran per la secularització del Cementiri?
S'ha de tenir en compte que per a entrar al camp del repòs s'ha de demanar la clau i fer tots els tràmits a la Rectoria. I per ésser un poble tan liberal, demòcrata i republicà com se'l considera, escau molt poc encara aquesta deixadesa!
Vetllada benèfico-cultural
Ahir, en el local de la Societat Coral Republicana tingué lloc una vetllada cultural a càrrec dels nens de l'escola de la mateixa i a profit de la família d'un soci.
Enaltí la vetllada el director de l'escola en J. Piquer amb una conferència sota el tema «Escola laica», posant de manifest l'estructuració de l'escola en els temps pretèrits i l'actual. Es dolgué en gran manera de què amb tot i haver-hi l'article 45 de la Constitució Espanyola que diu que l'escola a tota la República serà laica, abunden actualment les escoles que no han tret encara l'assignatura de la religió i, segons el conferenciant, inculquen al cap dels nens un sens fi de coses inútils, en lloc d'ensenyar-los la racionalitat. Digué que els mestres de la República es trobaven amb una dificultat per a l'ensenyament, car diu que el nen és paper blanc i que el mestre és l'encarregat d'escriure'l. Posà de manifest que l'ensenyament està compost de tres classes i les dedueix de la següent manera: La catòlica, la racionalista, o sigui la doctrina d'en Ferrer, i la laica; que és la que la República va instaurar en la Constitució i és l'unica que està deslligada de tota classe de mecanismes i que separa totalment de tota religió.
Fou en conjunt una vetllada bonica com poques se n'han vist a aquesta població.
CORRESPONSAL"