14 de maig del 2017

Aclariments sobre la relació entre la Societat Coral i Esquerra catalana (13-03-1933)

El Dia, Any V, núm.969, 13 de març de 1933, pàgina 3.

"Diuen de Navarcles
Desmentint una informació
En «El Progreso» del dia 9 acabem de llegir-hi sota l'anunci de ¡Com està l'esquerra catalana! que la Societat Choral Republicana d'aquesta localitat havia acordat la separació del partit d'esquerra catalana.
Per desemmascarar la impostura publicada per aquest content que s'ha avançat a fer córrer aquesta alarma presumida per ell, la qual sentiria amb molt de goig, ens plau fer les següents aclaracions:
¿Com pot separar-se l'esquerra catalana l'esmentada societat, si no ha estat mai íntegrament afiliada? La única cosa que ha tingut i té, és, que un noranta per cent de socis, són simpatitzants en el partit en qüestió. La prova més evident és, que, per les darreres eleccions de la Generalitat, un noranta per cent de socis de la Societat Choral, va votar la candidatura de l'esquerra catalana amb el goig i convenciment ideològic del partit.
És impossible que amb la característica que té aquesta societat pugui, íntegra, acceptar la disciplina de cap partit.
I no pot acceptar-la pel sol fet que, integrant la societat monàrquics, radicals, socialistes, anarquistes, catòlics i tot vocabulari idiològics que es coneix. És formada amb aquesta varietat de colors, perquè la seva constitució de fa 25 anys era purament recreativa.
Per això el dia 5 de març va ésser convocada una assemblea general per a posar en clar la situació econòmica i política de l'esmentada entitat.
Per aclamació va acordar-se donar una autonomia al grup polític imposant-li l'afiliació a l'Esquerra catala[na], acatant la disciplina del partit.
Senyor alarmista: Donar-se de baixa o posar les coses en clar, hi va més de cinc quilòmetres de distància.
La nostra atenció no és la d'allunyar a la Societat del partit d'esquerra catalana, sinó ben al contrari: volem donar en aquesta petita central electropolítica, un coeficìencia de força conegut; però mai seguir com es seguia en el incògnit.
Un soci de la Choral."