23 de novembre del 2009

La "Resposta IV" a la "Pregunta 6.ª" (17-06-1904)

La Tralla, núm.34, 17 de juny de 1904, pàgina 3.

En el número 32 (de 3 de juny de 1904), fou publicada, en la secció "Tribuna de La Tralla" una pregunta enviada per l'impressor de Barcelona Juli Bertran Gomis. La pregunta (la número 6 de la secció) deia així:

"¿Vostés que no son partidaris de la divisió del Catalanisme en dreta y esquerra, me volen dir cóm será possible evitar topaments y conflictes entre 'ls que en materia relligiosa pénsin oposadament, sí es que han de víure inclosos en una sola Associació?"

Des de la redacció de La Tralla s'admenteren "respostas concisas en aquesta redacció fins el dilluns" (6 de juny). Les respostes s'havien de publicar en el següent número del periòdic (el 33, de 10 de juny; no obstant això, no foren publicades, tal i com s'hi exposà: "La falta d'espay nos obliga á deixar pera'l número vinent la publicació de las sis respostas qu'hem rebut á la pregunta 6.ª insertada en el passat número".
Finalment en el número 34, de 17 de juny, foren publicades les respostes, una de les quals procedia de Navarcles, la "Resposta IV", signada pel Mauro Montané, del Centre Català Autonomista.

"Sr. Director de LA TRALLA.
Li envio la resposta á la pregunta de la "Tribuna de LA TRALLA" del número passat.
Una colectivitat d'homes poden viure junts, agrupats en associació juntantlos un fi comú encar que disenteixin en altres punts que no sigan essencials, sempre que sigan tolerants y tingan un verdader respecte al pensar de tothom.
Als nacionalistes catalans ens junta á tots un fi comú, l'amor intens á nostra volguda Catalunya y tots podém viure dintre la gran familia catalana y al redos de nostra bandera, sense necessitat de dreta ni esquerra respectantnos tots nostra manera de pensar en lo que no siga essencial de nostre programa, segurs de que obrant d'aquesta manera s'evitarán conflictes y topaments entre'ls que pensin diferent en materias religiosas perque tots nos respectarán per un igual.
Disposi de S.S.
MAURO MONTANÉ
Navarcles, 4 de juny 1904"