22 de novembre del 2009

Una carta al "Sr. director de La Tralla" (27-05-1904)

La Tralla, núm.31, 27 de maig de 1904, pàgina 9.

En la secció "De Fora" s'hi publiquen cartes al director, una de les quals fou escrita des de Navarcles, per Mauro Montané, del Centre Català Autonomista:

"Seré jo molt honrat si ma humil col-laboració veu la llum en las planas d'aquiex simpatich periódich instuhit pera la propagació de nostres ideals entre las classes obreras a quinas pertanyo.
¿Vol que l'hi expliqui quelcom de Navarcles?
Vaig a ferho; mes consti que no li explicaré més que cosas de catalanisme perque aquí l'arbre de la Patria també ha fet bona brotada.
Som tots obrers, mes obrers de vritat; som una bona colla, tenim fundat un Centre Catalanista qu'és nostra joya.
Allá fruim a plér l'entusiamse de Patria; allá gosém d'una vera germanor; desde allí sembrem arreu la llevor de nostre hermós ideal de Patria y Llivertat ab vetlladas y ab tota mena de propaganda, constants y decidits fins á conseguir pera nostra estimada Catalunya la més complerta Autonomia.
¡Que contents estaríam si tots els obrers tinguessin seny y deixessin de creure als falsos redemptors que'ls portan á la ruina y á la desesperació y vinguessin ab nosaltres que podem mostrarlos un programa ahont hi ha la verdadera democracia, la verdadera llibertat colectiva y individual.
Per sort ja som molts els deixondits y serem molts més á no trigar perque la bondat de nostre ideal se fa cada día més agradosa fins als més atontats per las doctrinas predicadas á posta pera apartarlos de nosaltres.
Un altre día l'hi esplicaré més cosas de Navarcles.
Disposi de S.S.
Mauro Montané
Maig 22-1904."