6 de juny del 2011

Les festes de Pasqua. De l'Ajuntament. La política (26-05-1931)

El Dia, 26 de maig de 1931

Dins de la secció “Diuen de Navarcles”:

Les festes de Pasqua
Han transcorregut les festes de Pasqua animadíssimes. S’han vist molt concorreguts els espectacles del saló “Cine Met” amb la cooperació de les atraccions de Amèlia Forner, bailarina i les cançonetistes Pepeta Triarte i Maria Ruiz, i el super-extra programa de pellicules Reportatges 108 i 120 “La Huérfana de Pompeya” per la gentil Leda Gis i la còmica en dues parts “Linda Escocesa” “Nadie sabe lo que quiere” i “El Casto José”.
En el local Societat Harmonia Navarclense tal com estava anunciat però amb una hora de retard el dia 24 arribà el cor “Joia de Montjuïc”. Foren rebuts per la Corporació Municicipal. Després de la salutació de rúbrica el nostre batlle i ciutadà Josep Mas Lleonart posà una llaçada al cor visitant; al vespre del mateix dia després del ball es feu la gran vetllada cultural-recreativa que per la primera festa es veié molt poc concorreguda. El dia 25 a dos quarts de vuit del matí acompanyats per la banda de trompetes i el tambor cor foraster, s’encaminaren vers la font de Solervicens lloc indicat per a fer l’esmorzar de germanor i anant de dret al concurs anunciat, començaren a menjar costelles que ni temps donaven per coure-les donant una prova evident de la cultura que posseeixen alguns dels assistents a l’expedició. S’ha de tenir en compte que en aquest poble ja hi som a pagès (com vulgarment se’n diu) però encarca posseïm un grau (encara que petit) de cultura, més que els visitants venint de la capital. En conjunt que resultaren unes festes molt brillants respecte a la confraternitat i l’harmonia encara que amb la discordant abans manifestada.
De l’Ajuntament
Ha estat repartida una fulla entre els veïns amb la demostració de la situació econòmica del municipi al fer-se càrrec l’actual Corporació. Dels termes generals de la mateixa es decideix durant els anys 1927, 1928 i 1929 s’efectuaren unes obres: Escorxador nou, Aigües a domicili, Cloaques (inservibles) i les anomenades regadiu nou i vell pels quals pressupostos no comptant amb elements es contractà un prèstec amb el Banc de Crèdit Local d’Espanya de 190.000 pessetes amortitzables amb 50 anys que junt amb els interessos d’amortització s’eleven a 684.000 havent-se de pagar anyalment 13.680,40 pessetes fent un resum total. Import de factures a pagar excloent el Banc de Crèdit Local d’Espanya 34.097,88.

Existència en caixa en 15 d’abril de l’actual 3.769,18.
Existència a favor del municipi a l’agència “Subirachs” de Barcelona segons el compte corrent 3.754,71.
Valors d’altres autoritzacions de cobrament de l’esmentada agència “Subirachs” 2018,40.
Entrega en metàlic de l’agutzil Jaume Gudiol, 539,45.
Entrega en metàlic de l’agutzil Enric Anglada, 313,20.
Supmen pessetes disposables 10.394,94.
Total factures a pagar son 34.070,88.
Deute 23.684,94.

La política
Molt en breu s’anunciarà amb acte d’afirmació republicana, organitzada per la “Comissió d’Acció Política del Centre Republicà Català incloent en el programa el canvi de nom d’alguns carrers substituint-los pels de Macià, 14 d’abril, Màrtirs de la República i Plaça de la República.
Corresponsal"