17 d’octubre del 2011

La festa nacional de Sant Jordi i la festa dels Pomells (26-04-1922)

El Pla de Bages, 26 d’abril de 1922, núm.11123

A la secció "Crónica de la comarca":

"Navarcles
La Festa Nacional de Sant Jordi

Fou per demés bonica i simpàtica la festa que el Pomell “Flaires del Llobregat” va dedicar al Patró de Catalunya.
A dos quarts de set del matí sortien del Centre Català, una munió de joves i nous amb roja barretina i amb el llasset blau i barrat al pit, es dirigiren a l’Església Parroquial on oïren la missa dels nens de Primera Comunió. Després d’una eloqüent plàtica del nostre digníssim Ecònom en repartir el Pa dels Angels entre els nens i nenes de la Primera Comunió, acompanyats de llurs pares, seguidament el prengueren els pomellistes, senyoretes i nenens dels Pomells “Flors i Abellas” i “Papellones de Sagrari”.
L’acte fou imponent. L’església sobreixia de fidels.
Al vespre la sala d’espectacles del Centre Català estava plena de gom a gom, tenint-se d’entornar moltes famílies per no capiguer-hi a la hora de començar la Vetllada Patriòtica que’s tenia anunciada.
Obrí l’acte el Conseller del Pomell en Lluís Solervicens amb un eloqüent discurs sobre la finalitat dels Pomells i explicant el que era fàcil fer obres d’amor a Déu i a la Pàtria Catalana. Fou molt aplaudit en acabar el seu patriòtic discurs.
Seguidament es recitaren poesies patriòtiques i una idea general de la Història de Catalunya pels nens Clapera, Vilajuana i Gusart, agradant molt.
La segona part fou un formós joc de banderes catalanes fer per set nois. Després el diàlec “Borrallons de Neu” ben interpretat pels nens Farré i Feliu i tota una munió de quitxalleta vestida de blanc, amb barretina, faixa i corbatí vermells, que cantaren cançonetes populars i interpretaren gimnàcia rítmica.
Això fou l’alegria de la concorrencia i el goig de llurs pares.
A la tercera part es representà un sainet per l’Esbart del Centre finalitzant amb l’Himne dels Pomells acompanyat amb piano per nostre bon amic En Josep Gusart i per últim es cantaren “Els Segadors” després del discurs de gràcies del president Josep Ibars.
La presidència que estava ricament engalanada amb l’ensenya de la Pàtria Catalana estava ocupada per nostre amic el Batlle En Valentí Vintró, el digne jutge Ignasi Sabater, el President del Centre i els de Pomells i altres personalitats catalanistes.

El Corresponsal"