14 de juny del 2015

Consultes agràries (05-10-1920, 05-04-1921, 20-03-1923 i 05-12-1924)

Agricultura. Revista agrícola catalana, Any IV, núm.19, 5 d'octubre de 1920, pàgina 406; Any V, núm.7, 5 d'abril de 1921, pàgina 218; Any VII, núm.6, 20 de març de 1923, pàgina 169; i Any VIII, núm.23, 5 de desembre de 1924, pàgina 664.

La revista incloïa una secció, titulada "Consultes", on "es respondrà gratuitament a totes les consultes que facin els subscriptors". En diverses ocasions varen escriure persones de Navarcles. No es publicaven mai les preguntes; només les respostes:

"Ll. P.P., NAVARCLES.- No crec impossible apendre de fer vi estudiant obres d'enologia. Es qüestió de bona voluntat i d'intel·ligència. No obstant, l'estudi li resultarà més fàcil si vostè assisteix a un curs d'aquesta assignatura. A l'Escola Superior d'Agricultura es donen cursos d'un any. En canvi a l'Estació Enològica de Vilafranca del Penedés es donen cada any cursets breus intensius que duren aproximadament un mes. Si assisteix a un d'aquests podrà apendre perfectament de fer vi.
Les obres d'enologia aconsellables són:
Ottavi: «Enologia» (traducció castellana).
García de los Salmones: «Viticultura y Enologia».
Pacottet: «Enologia» (traducció castellana).
Per adquirir-los pot dirigir-se a la Llibreria Verdaguer, Rambla del Centre (davant del Liceu). -A. M."

"V. V. NAVARCLES. -Per a descolorar el seu vi pot filtrar-lo a través de negre animal que trobarà en les drogueries. L'operació és molt senzilla i permesa per la llei. Però potser el vi li quedarà d'una color groguenca no gaire bonica. Per la meva part no li aconsello pas que el decolori, car demés de l'inconvenient esmentat, l'operació li resultarà cara i per gran que sigui la diferència entre el preu del vi rosat i del vi blanc, no trobarà compensació. Per mi no li queda altre remei que guardar-lo tal com es. - C. A. M."

"M. P., NAVARCLES.- No coneixem aquesta nova aplicació del lisol a la qual vostè es refereix. Per l'olivera l'usem en la proporció de 3,5 litres en 100 de sulfat de coure i no crema. Per la vinya, quan els brots són joves convindrà probablement de rebaixar potser al 2 per 100 o a l'1 per 100. Això pot provar-ho vostè mateix en un o dos ceps .- OTS."

"J. M., NAVARCLES. Per la cria de conills pot consultar els llibres següents: 
Darder: Conejo, liebre y lepórido, 5 pessetes. 
Crespo: Conejos y conejares, 8 pessetes. 
Els trobarà a la Llibreria Puig, a la Plaça Nova. No són una gran cosa, però no en coneixem d'altres i potser no n' hi han. Els gabials millors per a conills són una mena de caixes amb totes les parets i el fons -és a dir, el paviment- de tela metàl·lica. Han de tenir la menor quantitat possible de fusta. Es la manera de poder-los rentar i netejar-los bé i desinfectar-los quan sigui necessari."