20 de desembre del 2018

L'impacte de "El Pla de Bages" i el projecte d'un nou edifici escolar (18-03-1904)

El Pla de Bages, Any I, núm.6, 18 de març de 1904, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"NAVARCLES.- L'aparició d'EL PLA DE BAGES el diumenge passat en aquèsta població, tingué molt bòna acullida, per part de la gent sensata y entussiasta pels lemes de Fè y Pátria que ostenta en sa capsalera.
En el Centre Catalá Autonomista, se comentaven ab calor els,"propòsits" d'aquèst diari en son primer nombre, principalment en la part en què's refetèx a Regionalisme, y eren de vèure'ls desitjos de tothòm y'l gust ab que veuriem tots, de que fós un nòu campió fèrm y valent de les doctrines autonomistes, úniques que pòden fér que Catalunya, nòstra volguda Pátria, torni a recobrar la seva personalitat.
De totes maneres els seus propòsits son tots bòns, y no li ha de mancar a EL PLA DE BAGES la cooperació de tots els comarcans de bòna voluntat que conserven encare llur dignitat de catalans y que senten l'afany d'una Catalunya nòva y lliure de la despòtica centralisació.
Tinc que parlar altre vòlta en bé de nòstra Corporació Municipal perquè, a la veritat, s'ho merèxen. Això no vòl dir que si alguna vegada els hi sabèm alguna trampa, no 'ls passèm repulsa.
Buscant la manera d'estalviar alguns quartos en el pressupòst de gastos anyal, y particularment en lo relatiu a gastos d'escòles de nòys y nòyes, domicilis del senyor Mèstre y de la senyora Mèstra (o costurera), que tenen de pagarse del fondo comunal, l'Ajuntament ha mirat per la compra o lloguer d'una casa sòla, aont s'está arreglant, per instalació de les dugues escòles y domicilis dels seus respectius mèstrés, tenint la ventatja de reunir moltes mès condicions higièniques que les que ocupen are y resultant una economia anyal de quatre-centes pèssetes.
Si no surt cap entrebanc, no passará molt temps que no dongui compte de la seva inauguració.
De millores axís ja dona, gust de parlarne."