25 de febrer del 2020

Una carta del Lluís Solervicens (15-12-1917)

La Publicidad, Any XL, núm.13903, 15 de desembre de 1917, pàgina 7.

A la secció "La Publicidad agrícola" s'inclou una carta del Lluís Solervicens en resposta a un article anterior del Josep M. Valls, director de la secció, titulat "L'agricultura de Catalunya. El capital".

"Tindriem de cambiar la manera d'esser
Considerant, com diu el senyor Valls, que'l capital es d'una importancia extraordinaria per l'agricultura, planteijaré aquí una qüestió que al meu entendre, ha sigut un gran equívoc i un gran retrás per a la nostre.
Tots sabem que'l conreu de nostre terra i per tant sa producció, la major part está confiada a masobers, parcers o rabassaires, que conreuen la terra al ters, mitxes, quart o quint de sa producció i per desgracia la major part també son los propietaris i arrendadors que van malament. ¿Quin es el principal factor d'aquesta anomalia que no tindria d'existir? Per mi, la falta de capital. ¿Tindrien d'estar mancats del capital indispensable per adobar i conreuar los masobers i aparsers? No. ¿Qui tindría de facilitar-los el capital si ells no en troben? Els propietaris. ¿Quina garantía tindríen? Los fruits que produeix la seva propietat establerta. ¿Quins beneficis los reportaría? Escolteu dos exemples.
No citaré noms perque no estic autoritzat per a fer-ho, pro diré, que fa uns tres anys anava de viatge amb un propietari de unes tres hores de Tarrasa i me digné, que ell tenía un presupost anyal de 500 duros per a pagar adobs els seus aparsers, que aquest capital representava una tercera part del adobs que'ls parsers posaven a les vinyes, que les altres dugues parts els parsers estaven obligats a pagárselas, que si algún no podía, ell li anticipava els quartos a cobrarse amb fruit per la cullita.
—¿I quins resultats li sembla li dona aquest capital aixís invertit?—li vareix preguntar.
—No crec—me digué—que existeixi capital que dongui més. Me explicaré. Lo meu pare tenía 25 ó 30 parcers de més que cultivaben sobre 200 quarteres més que jo no faig cultivar i cullía de 800 a 1,000 cargues menys de vi que un servidor, del que dedueixo que'ls 500 duros amb anys normals me valen 800 cárregues mes de vi i me quedan sobre 200 quarteres que, plantades de pins, dintre curts anys serán boscos, que'm donarán llenya per a cremar i brossa per a adobar infinitat de ceps.
Un altre cas: Me trovaba a casa de un propietari que te carrera, i la casualitat volgué que mentres hi fos, vinguessin una comissió de tres propietaris vehins. Anava per retirarme quan a instancies del amo i dels entrants, invitant-me a que'm quedés, vareig acceptar-ho.
Després dels saludos de rúbrica, un d'ells indicá que l'assumpte que allá'ls portava, era per indicar-li que'l seu masover lo había d'enganyar. Va citar varis fets sense poder concretar-ne cap (i alguns per cert ben estupits) i veient que l'amo casi no'n feia cas, vi dir-li: "Senyor, la prova es ben convincent, no fa mes que 10 u 11 anys que'l te a la propietat, era un pobre pelat, s'ha comprat una casa, té remat, tenía dugues mules millors que les nostres i encara n'ha comprat un altre; doncs d'ahont han tingut de surtir les misses sinó de la seva propietat? Per aixó, pel be que li volem, venim a avisar-lo, perque'l vigili." Escoltá aquell senyor tot aquell garvell d'injuries sense comprovar-ne ni una i quant hagueren acabat va contestarlos:
—Senyors, la satisfacció mes gran que tinc quant vaig a la propietat, es veure que'l masover llaura amb un parell de mulas junyides que estoban i trisan la terra com si res, veure un remat d'ovelles per aquí, 10 ó 12 toçinos grassos per allá, una munió de gallines i conills, pilots grandiosos de fems, sacs plens per aquí, patates i remolatxes per allá, les feixes del conreu i vinyes curulles de gra i fruit. Sí, senyors, jo l'he ajudat a ser aixís al meu masover, i de la ajuda ara en toquém les conseqüencias tots dos; ell se fa ric i a mi la propietat me dona més de la meitat més que mai me había donat, amb aixó els encarrego que no's molestin a vigilar al meu masover, que ja sé cuidarmen jo.—Amb aquest final se despediren.
Al cap d'un ratet de haver surtit ells, acabada la meva missió, me vaig retirar; surtint vaig trobar als tres propietaris discutint, i encarant-se amb mi me digueren:
—Ja ha vist cóm ens ha rebut; es un temerari aquet senyor.
Per tota resposta, vaig dir-los:
—Aneu a vostres propietats, compareu la vostra producció amb la seva i mediteu. Mediteu quina gran diferencia hi hauría de la producció que avui fem amb la que faríem, quin doll de riquesa es pert, un doll de riquesa que mai mes pot recuperar-se, com no's poden recuperar mai més la major part d'erms que per la deixadesa de no plantar-hi pinyons han quedat a la eventualitat dels temporals i aiguats emportant-sen la terra i deixan esterizat al terreno, que ni sois hi creix una farigola. Lo que podría ser un bosch que després de produir molt, sostindría un terreny nou i fecont per tornar a produir es sols terra neta i pedra.
Propietaris agricultors: deixeuvos de petits egoismes que porten miseria i mal-estar, enmiralleu-vos en els dos exemples que vos dono, penseu sempre que rés tenim que sigui més agrait que la terra (donem-li que segur tenim que amb bons redits nos ho tornará); no ens fixem amb mesquineses, plantem arbres a nostres erms i fent-ho eixís vosaltres anireu bé, n'anirán los mesovers i parcers i ferém gran a la patria.
Referent a producció, juntades les antecedents formes amb lo bon conreu moltissim se tindria guanyat, ara falta la colectivitat per a la compra-venta i elaboració de productes, perque de rés serviría la molta producció si lo que tenim de comprar fos molt car i lo que venem tenim de regalar-ho. Per combinar aquestos dos factors es molt necessari que propietaris, masovers i parcers cambiem lo modo d'eser o del contrari tal com la mejor part obren nomes ho encaminen tot a la ruina.
LLUIS SOLVISENS [sic: Solervicens]
Navarcles, 4, 12, 17."