21 de juliol del 2021

Crònica de la Diada Infantil de la Setmana Catequística Diocesana (13-10-1928)

Gazeta de Vich, Any XXV, núm.3477, 13 d'octubre de 1928, pàgines 3, 4 i 5.

"La Setmana catequística
CRÒNICA COMENTADA
[...].
[Primer dia] Dimecres, dia 10. [...].
[...].
LA DIADA INFANTIL
LA COMUNIÓ
Es a la Catedral. Hi han banchs a desdir y gayrebe poden seure tots els noys y noyes que han de combregar. Molts, els de lluny, han combregat ja. Celebra el Sr. Bisbe; cants eucaristichs, col·lectius y de la Schola puerorum; fervorins apropiats de Mn. Lluis Vinyas. La Comunió es distribuida pel Prelat y nou Capitulars. Va repartintse ordenadament. Es un espectacle que commou. En tres quarts es enllestida la difícil tasca. Combreguen uns 1800. Y surt aquella munió, joyosa, y s’escampa pels indrets prèviament senyalats. El temps afavoreix la gentil diada y tothom, en sent l’hora, fa cap a la Plaça. Els col·legis de Vich y les agrupacions de fora (passen de 30) esperant l’hora de
LA MANIFESTACIÓ
Ha sigut tota una apoteosi per la seva grandiositat y alineació perfecte. Un repich general de campanes en totes les iglesies de la ciutat al punt de les 10 comença d’afilerar en la Plaça tota una multitut de gent menuda, amb uniformes variats, enardint gallerets y banderes. Un llarch aplaudiment saluda al Sr. Bisbe, qui acompanyat de la Junta passa a ocupar un estrado aixecat en les voltes davant de la Constancia. Son vora dos quarts d’onze que el canonge Dr. Creixell entona el Crech en un Déu, que s’aixeca vibrant y potent, y la comitiva es posa en marxa.
Tres penons portats pels Estanislaus amb la dedicatoria: La Diócesis de Vich a Jesús precedeix la rua interminable formada per uns quatre mil nens y nenes aplegats en sos respectius grups y afilerats de quatre en quatre, seguits dels propis penons y banderes. Son unes nodrides representacions de mes de 40 pobles del bisbat capitanejades pels propis clergues parroquials y pels directors y directores de colegis que s’ajunten als infants de Vich y fan més esplendent la diada.
En els respectius estandarts llegim els noms de Torelló, Olost, Riuprimer, Vilalleons, Manresa, Sampedor, Moyà, Artés, St. Hipòlit, Manlleu, Sentfores, Navarcles, St. Joan de les Abadesses, Tona, Balenyà, Besora, La Gleva, Sallent, Balsareny, St. Vicens de Torelló, Oristá, Ripoll, Castelltersol, Centelles, Vidrà, Taradell, Malla, Vallfogona, Suria, St. Bartomeu del Grau, Estany, Avinyó, Ayguafreda, Gurb, Sta. Eugenia, Prats, Roda, Monistrol de Calders. De Vich hi figuren totes les escoles nacionals y de religiosos tancant la comitiva el Colegi de segona ensenyansa de St. Miquel.
De tant en tant van repartides en mig de la manifestació varies inscripcions de temes del catecisme damunt de la voleyadissa de penons de colors; són els Manaments de la lley de Deu, Darreries de l'home, Dons y Fruyts de l’Esperit Sant. També van intercalades varies representacions plàstiques com les glorificacions de St. Miquel dels Sants, del V. P. Claret, del B. P. Almató, de la B. Imelda y Sta. Caterina; els esclaus del paganisme, la virginitat, el món católich, el rosari, les virtuts y els símbols de l’Eucaristia y finalment Jesús entre els doctors.
Tres penons més ab la llegenda Estimeu al catecisme clouen la manifestació presidida per la Junta.
Les veus infantils canten incesantment l’himne catequístich omplint l’ambient ab l’amable imitació que ressona en la diada assoleiada, per plasses y carrers ab balcons endomassats, entre les corrues de gent que presencien el curs dels manifestants. Es visiten les relíquies del B. Almató en l’iglesia del P. Coll, la tomba de la Mare Vedruna a l’Escorial, la casa natalicia de St. Miquel dels Sants y la tomba del V. P. Claret en l'iglesia de la Mercé. D’aquí estant es va cap a la Catedral hont el Sr. Bisbe reb a tots els infants donantlos a besar l'anell Pastoral y entregantlos una estampa record de la diada. Son quarts de dues de la tarda quan acaba la llarga ceremonia y tothom s’en va cap a dinar.
Per completar la diada té lloch un festival gimnástich, a càrrech de l’escola dels Germans Maristes que porta al camp dels Estanislaus tota la generació de la gent menuda ab sos entusiasmes y alegries: s’enlairen globus y a poc a poc les munions de pobles forans ocupen els respectius automnibus per empendre el retorn, deixant en la ciutat una agradabilísima impressió inesborrable.
A la nit ab una gran concurrencia de forasters té lloch al Casal Católich el concert ab que l’Orfeó Vigatà obsequia els socis de la Setmana Catequística. El programa s’executa ab la gran precisió y justesa acostumades.
[...]."