19 de juliol del 2021

Festes de la consagració al Sagrat Cor de Jesús i de la inauguració del pont de Sant Benet (11-07-1922)

Gazeta de Vich, Any XIX, núm.2500, 11 de juliol de 1922, pàgines 5 i 6.

A la secció "Crònica":

"Navarcles 
Seria cosa entretinguda el fer esment en les planes del periódich de cada una de les moltes festes que durant l'any se celebran ab tota solemnitat en la nostra parroquial, breçol rialler del Pla de Bages.
Pero, encara que enemichs de ostentacions y propagandes exagerades, volem consignar avuy, com aconteixement notable, la grandiositat dels actes celebrats en la mateixa, durant els dies 30 de Juny, 1, 2 y 3 Juliol, ab motiu de la solemne entronisació de Cristo Rey en nostra casa payral del Consistori, Visita Pastoral y benedicció del nou Pont de Sant Benet.
L’Excm. Prelat Dr. Munoz, qui presidí tots els actes, fou rebut y obsequiat per les autoritats y poble de Navarcles ab tot l'entussiasme y noblesa que’s pot demanar, vegentse també acompanyat, en aquestos dies, del digníssim Sr. Arxipreste de Manresa Dr. Alabem, de les distingides famílies Comte de Caralt, Marqués de Villamizar, Puig y dels Srs. Monegal, Creixell diputat a Corts, Tinent Coronel y Auxiliar dels sometents de Manresa, Ajuntament y clergue de Navarcles y del veynat.
Els carrers y places de la població eran talment un hermós enfilall de coloraynes, escuts del Sagrat Cor, y banderes catalanes, onejant també al cim de les Cases Consistorials la bandera Pontifícia al costat de la Catalana y Espanyola.
Dos archs solemnes ab inscripcions precises al Sagrat Cor de Jesús, al Excm. Prelat y al diputat Sr. Creixell, donavan entrada a les places d’en Clavé y del Comú.
Y concretantnos als actes preferents de la entronisació verificats el diumenge, podem afirmar que’l poble de Navarcles, preparat degudament per la paraula fogosa y entussiasta del Dr. Ordeig, no desmeresqué en lo més minim davant les moltes entronisacions celebrades en les parròquies més piadoses de la Plana.
Fou la nota més conçoladora al matí el veure la llarga filera d’homens que s’obrian pas entre la multitut tot acostantse a la Sagrada Taula, per rebre al bon Jesús de mans del seu Prelat. Vuyt motets Eucaristichs diferents foren cantats pel chor de noyes ab gust y afinació com sempre.
Després de l’Ofici de mitx Pontifical, l’Excm. Sr. Bisbe ab tota la comitiva de personalitats distingides anà a benehir solemnement y ab les ceremonies rituals el nou Pont de St. Benet, obra magestuosa de ciment armat sobre’l riu Llobregat.
En la funció de la tarde, el Trissagi, original de Mossèn Potellas, acompanyat d'armonium y corda, y executat a veus mixtes per la capella parroquial, resultà d’un efecte grandiós.
Després d’unes parrafades florides y encoratjadores del Dr. Ordeig, y benehida pel Rdm. Prelat la imatge del Sagrat Cor de Jesús, com també els petits quadrets destinats a cada família, eixí la processó imponent, acompanyant magestuosa per carrers y places y sobre pedestal riquissim la magnífica imatge, ofrena generosa del meteix Prelat, y alternant el poble ab l’orquesta el cant triomfal de «Cristo venç.»
L’acte oficial de consagració del poble de Navarcles al Sagrat Cor de Jesús, fet en la casa del Consistori per nostre dignissim batlle, Sr. Valentí Vintró, fou sublim y enternidor.
Acabat aquest, nostre Excm. Sr. Bisbe, revestit de Pontifical, y desde la balcona de la casa Comunal, dirigí encomiat la seva paraula apostòlica a les multituds congregades a la Plaça, exhortant als fills de Navarcles al amor del seu Rey Cristo Jesús, acabant per donar una forta abrassada de joya y agrahiment al Sr. Batlle, y estrenyent ab ella a tots els navarclins.
Seguidament fou cantat a tota orquesta per l’Orfeó parroquial un valent himne al Sagrat Cor de Jesús, compost expressament per aquest acte, y que fou repetit a instàncies del meteix Prelat.
Al vespre y en obsequi a nostre volgut Pastor y demés personalitats, els elements de la Escola Dominical de la parròquia donaren al ayre lliure una vetllada escollida de cants, jochs y poesies que foren la delicia del públich y en especial del Excm. Dr. Munoz, qui en feu un delicat elogi en frases espurnejants de joya.
En resúm, una festa plena y acabada, que deixarà un bell recort.
Sigui la enhorabona pel dignissim Sr. Ecónom, Mossèn Joan Guix, qui treballant ab zel y vencent obstacles, s’ha guanyat el poble de Navarcles pel Cor Sacratissim .de Jesús.—X."