20 de juliol del 2021

Navarcles i la Lliga de la Perseverança (06-12-1927)

Gazeta de Vich, núm.3342, 6 de desembre de 1927, pàgines 6 i 7.

"Avinyó 
La diada d'Exercicis parroquials, ab motiu de la creació d’una subdelegació de Perseverancia, que anunciàrem en eix periódich pel dia 27 del prop-passat, resultà verdaderament solemne y espléndida. Hi cooperaren nombroses representacions. De Sallent presidides per Mossèn Miquel Fitó, nostre ex-vicari [i també de Navarcles]; de Navarcles per llur Sr. Rector, Mossèn Sebastià Toscas; d’Horta per Mossèn Felip Tarrés, párroco; de Sta. Eugenia de Relat, també ab son estimat Sr. Rector. N’hi assistiren també de Sta. Maria y Sant Joan d’Oló, de Cornet y Serrahima. A les 8 missa de Comunió General celebrada per nostre digne Sr. Rector, Mossèn Jaume Vilaró, que per sa veu afónica, tingué de fer la plática preparatoria el predicador del Sant Novenari d’ànimes, la conclusió del qual s’esqueya en aytal diada. Tres sacerdots distribuiren el Pa d’Angels a més de 500 persones, apesar d’haverse distribuit en comunións particulars a unes 350. El chor de Filles de Maria, ab la cooperació d’exercitants vinguts de Sallent y Navarcles, cantaren devots motets eucarístichs.
Ab una incontable concurrencia tingué lloch l’esmorçar de germanor a la plaça pública, juntatshi individuus de totes les classes socials, regnant admirable armonía y satisfacció indescriptible.
El chor de Filles de Maria parroquial ab els esmentats elements de Sallent y Navarcles, cantaren la Missa de la Mare de Deu de Nuria, en la missa major, oficiant el Sr. Vicari, Mn. Lluis Pujol.
La fama dels oradors que havían de dirigir la paraula en l’acte de propaganda pro Exercicis parroquials, reuní a nostre plaça major una gentada tal, que no baixarían pas de 3000 les persones desitjoses d’escoltar els parlaments que aquells havían de desgranar en la tribuna, al efecte aixecada en dita plaça. Aytals oradors eren el Sr. Joaquim Busquets de l’Escala, el Sr. Prat, advocat de Manresa, Secretari de la Lliga de Perseverancia de dita ciutat, y el Sr. Comas, Notari president de la Lliga també de Manresa.
El Sr. Comas demostrà ab gran eloqüència lo molt bo que era practicar exercicis espirituals tancats per tranquilisar conciencies, famílies, pobles y nacions. El Sr. Prat demostrà admirablement ço en que consisteixen els sants Exercicis en complert recolliment. El famós Sr. Joaquim Busquets de l’Escala explicà la seva admirable conversió a la verdadera fe, deguda al Sants exercicis practicats a Banyolas. Al explicar la duresa y dolenteria del seu cor y enteniment y el milagrós cambi verificat pels sants exercicis, commogué de tal manera a aquells milers d’oyents, que hauriau vist com rodaven cara avall les llàgrimes de la gran majoria que, ab el cor enternit, escoltaven una narració tan certa, tan prodigiosa, tan commovedora y tan sincera.
El Rnt. Rector de Navarcles, finalment, en nom propi y de nostre Sr. Rector, que, com hem indicat, se trobava impossibilitat per ferho, demostrà el profund agrahiment y donà les gràcies als Srs. oradors y al públich per sa assistència, felicitant ben de cor a la nova subdelegació de la nostra parròquia. L’espayosa plaça resonà ab els xardorosos y espontanis aplaudiments de la moltitut allí reunida, palesant sa alegría y satisfacció per haver pogut presenciar uns actes de tanta ensenyança y verdadera cultura. Doném la nostre més sencera felicitació als Exercitants d’Avinyó pel brillantissim éxit de la gran diada.—Ll. P."