26 de gener del 2024

Balanç sobre els catalanistes i els republicans de Navarcles (01-01-1905)

Calendari de La Tralla 1905, 1 de gener de 1905, pàgines 15-20 i 122.

"PASSÉM BALANS
Es molt natural al cap d'una pujada y després de llarga caminada aturarse, reposar, y contemplar lo camí fet; aixó es lo que 'm proposo fer en aquest pobre trevall, resúm de totas las lluytas, de totas las polémicas, que durant un any ha sostingut LA TRALLA sempre ab miras elevadas, sempre á pit descobert, lluytant ab las armas de la rahó; pero aixó sí ab lo fuet sempre enlayre per fuetejar de fort y ferm á tots aquells que per los seus fins particulars y egoístas voldrían que'l nostre poble visqués en la nit eterna de la ignorancia, únich baluart ahont s'amparan per fer surar las sevas ambicions y las sevas concupiscencias. 
[...].
Si nosaltres hem atacat, hem ofert també totas las facilitats ahont defensarse l'adversari, y qui ho dupti, que's fixi en las probas que aném à ressenyar y que diuhen molt més que totas las paraulas. 
Sí: que ho diga el vividor Lerroux, que ho diga l'hipócrita Junoy, [...], que responguin els reaccionaris lerrouxistas de Sant Vicens de Torelló y de Navarcles; y tots aquestos no podrán menys que confesar si no volen mentir, que no solzament desde las columnas de LA TRALLA sino personalment els seus redactors, els han retat á pública controversia ahont posar de manifest la supremacia de nostras doctrinas, per sobre las rancias ideas y vellas utopias, que embarnisadas ab una capa de democracia sevillana, escampan per la nostra terra retardantli el jorn gloriós de la seva emancipació.
¿Y com han respost? Donchs ab promesas que després no han cumplert, en Junoy y en Lerroux; [...]; y arrontsanse com el cargol arronsa la banya, els de Navarcles després d'haver baladrejat y d'haver fet l'home publicant una fulla ab las bestiesas de reglament, retrayent alló del clericalisme la inquisició y altres clichés de la marca La Perdida.
¿Quinas consideracions, donchs, havíam ni havém de guardar ab gent que tot lo día parlan del progreso y de la antorcha de la libertad y que'n cambi no han volgut ni volen contribuir á que la llum de la rahó claregi tots els esperits fent bona aquella metáfora de que de la discusió en neix la llum? Cap ni una. Puig l'home que defensa una causa y no té el valor dé sas conviccions per defensaria públicament, no mereix més calificatiu que'l de xerrayre y cobart.
[...].
Hi ha més encare: La Redacció de LA TRALLA , no solzament ha fet la campanya desde'l periódich, sino que solicitada repetidas vegadas per diferents organismes del autonomisme català, ha prestat lo seu concurs en meetings parlant ab la mateixa energia y el mateix radicalisme, y arrencant caretas ab igual valor que ho fem desde las nostras planas, prenent part en actes tan importants, com foren els meetings de Sant Boy de Llobregat, Navarcles, Masnou, Tarrasa, Premiá de Mar y molts y molts d'altres de dintre y fora de la capital.
[...]."