3 de gener del 2019

S'ha publicat el llibre sobre els vins de Navarcles (06-05-1912)

El Pla de Bages, Any IX, núm.2398, 6 de maig de 1912, pàgina 2.

"Nota bibliográfica
Obra de cultura vínícola de En Joan Pascual, farmacèutic de Navarcles
En l'imprenta de Sant Josep acaba de publicarse un follet titulat Contribució al estudi dels vins de la Comarca de Bages, per En Joan Pascual, farmacéutic de Navarcles.
Verdaderament ens ha sorprés a lectura d'aquet llibre; sembla imposible que 'l autor hagi pogut compendiar en 33 págines lo que molts autors estrangers han tingut d'esmersar en volúmens enters.
Es una obra nova de verdadera cultura vinícola y de tanta utilitat, que no duptem en confessar, que será la regeneradora de la vinicultura comarcal. No sols se ensenyen les practiques de trovar les qualitats y fraus del vi, si que també la manera de criar y seleccionar els llevats (qüestions completament noves o a lo menys no publicades en nostra nació), y axó ab tanta claretat, precisió, sencilles y facilitat que de segur no hi haurá cap agricultor que ab una sola llegida no puga convertirse en un perfet vinòlec.
Si be es veritat que 'l plan que desenrotlla l'autor está basat en la composició dels vins únicament de Navarcles, no obstant, els principis per ell establers, poden y deuen aplicarse en el analisis dels vins y practiques de vinificació de tota la comarca.
Perque 'ls lectors se puguin ferse cárrec de la seva importancia, ens concretem avuy a esposar el resúm de la primera part, reservantos per mes endevant el detallar altres.
Entretant ens creyèm en el dever d'endressar al autor la mes coral enhorabona, y fernos ressó y creyent interpretar els desitjos de tots els vinicultors comarcals, li manifestem el mes afectuós y entussiasme agraiment per la trascendental obra de regeneració vinícola que ha introduit en la nostra terra."