8 de març del 2023

Inauguració del Centre Excursionista de la Comarca del Bages (15-11-1905)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any 1, núm.1, 15 de novembre de 1905, pp.5-12.

"INAUGURACIÓ DEL CENTRE
[...].
Hèusaqui dòncs la relació de festes que tingueren llòc ab motiu de la celebració de la inauguració del «Centre Escursionista de la Comarca de Bages».
[...].
Dia 24 abril. - Visites dels escursionistes
[...].
A Sant Benet de Bages 
A les dòtze se reuniren a la Plaça del Olm els escursionistes. La plaça s'omplí de carruatjes que havien de conduir als espedicionaris al antic Monastir de Sant Benèt de Bages, aont onejava la bandera catalana. 
La concorrència visità totes les dependencies d'aquèll monumental cenòbi, trayentne centenars de fotografies, y a les dugues comensa l'acte inaugural del «Centre Escursionista de la Comarca de Bages». 
En el pati central del Monastir s'hi axecà un cadafalc pera la Presidència que ocupaven els senyors Esteve, Torras, Mossèn Fònt y Sagué, Soler y March, Abadal, Martorell, Vilasèca y representants de Navarcles, Sampedor y Navàs.
El senyor Esteve, president del Centre, saludá als concorrents que han vingut de tots els indrèts de la comarca a honrar aquèsta festa de cultura catalana, y dirigí merescuts elògis al Centre Escursionista de Catalunya, a son president En Cessar August Torras, Mossèn Fònt y Sagué y En Leonci Soler y March.
En nòm del Centre oferí la presidència al Sr. Torras. (Aplausos.) 
El senyor Esteve llegí una Memòria esplicant el período de organisació del Centre, que publiquèm en aquèstes planes. 
La Presidència doná compte de les adessions al acte dels Alcaldes de Navarcles y Sant Fructuós.
[...].
El senyor Torras [...].
[...].
Finalment doná les gràcies a les autoritats, al «Orfeó Manresá», «Lliga Regional», «Associació Obrera Catalanista», y al «Centre Autonomista» de Navarcles. 
L'acte que fou solemníssim acabà a les quatre, havènt assistit al metex delegacions de Sant Fructuós de Bages, Navarcles, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Navás, Pònt de Vilumara, Sampedor y altres, calculantse que la concorrència no baxaria de 1.000 persones.
[...]."