12 de març del 2023

Una ullada a geografia física de Navarcles (26-11-1906)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any II, núm.5, 26 de novembre de 1906, pp.100-106.

S'inclou un article titulat "Ullada general a la gea, flora y fauna de la comarca de Bages", de Josep Guitart, pvre., soci del CECB, i que fou "llegit en la festa inaugural del Centre Escursionista de Bages en el Monastir de St. Benet de Bages el dia 25 d' abril de 1905.".

De Navarcles en destaca la serralada, els rius, les fonts i els fòssils:

"ULLADA GENERAL A LA GEA, FLORA Y FAUNA DE LA COMARÇA DE BAGES
[...].
Ademés de lo apuntat en l'orografia de la comarca, merèxen especial menció les montanyes de Collbax, en el terme de Manrèsa; el Cuguyó y Forques, a Sallent; les de Castellnòu, Castellèt y les serralades de Navarcles, Canyelles, Castellgalí, Guardiola y Sampedor, que tenen de 50 a 100 mètres d'altura.
La part hidrogràfica té bastanta importancia, perquè, adèmés dels rius Llobregat y Cardoner, que son els principals [...] merèxen especial menció [...] també'l Calders, [...] y altres petits torrents y rieretes mès o mènys abundants, que ses cristallines aygues son la vida, sosteniment de l'agricultura y grans auxiliars de l'industria dels pobles comarcans. També les fonts de Navarcles, Sant Benet y altres, espargides en diferentes encontrades de la comarca, ben estudiades y analisades ses aygues potables o minerals, podrien èsser de gran utilitat y riquèsa comarcal. [...].
[...].
Tot el terrer de Manrèsa a Calders pertany a l'eocènic inferior, y tot lo restant al superior, dexantse vèure ben descobèrt en Navarcles el verdader numulític [fòssils marins]. [...].
[...]."