20 de desembre del 2018

L'estat de les collites, una fàbrica parada, les reformes de l'església i el creixement del Centre Autonomista (19-05-1904)

El Pla de Bages, Any I, núm.54, 19 de maig de 1904, pàgina 2.

A la secció "Crònica de la comarca":

"NAVARCLES.- Ha cambiat molt l'aspecte de totes les còses en aquesta comarca desde ma darrera correspondència.
A la hermosa cullita de llegums, patates y demès que allavòres se presentava, mitjansant que ne abril y maig hagués caigut alguna ruxades, ara fá llástima mirarse, còm s'está morint tot, sènse poguèr bèurer una gota d'aygua.
Nostres senyor Rector (demant per alguns pagèsos) está fent pregaries a vèure si per intercessió dels Sants podèm obtenir la tan benèfica pluja que revivi nòstres plantes.
- Tenim parada la fábrica del senyor Fusté y Teixidó, n'hi ha que diuen será no mès per aquèsta setmana; tan debò que siga aixís.
- Continúen encare les reformes a l'iglésia parroquial; es bastant lo bò que s'hi ha fet ja y hèm sentit a dir per persones que sèmblen sapiguèro qu'es molt mès lo que té que fersi. Are están emblanquintla y després la pintarán, y si dauressin l'altar major fora molt maca nòstra iglésia.
- El Centre Catalá Autonomista ha llogat un nòu local al costat del que tenia. Ab els dos, té are dos espayosos salons, l'un per Teatre y l'altre per cafè.
Aquèsta enstussiasta entitat catalanista fá estragos de crexensa ab tan pòc temps de la seva constitució. La sava catalanista per ella escampada en aquèsta població vá empeltantse als joves y als vells y no hi ha setmana que no tinguèm nous entrans en el quadro d'anuncis.
¡Avant y visca Catalunya!"