2 d’agost del 2021

Carta al cor de Navarcles (I) (15-10-1921)

Acción cooperatista, Año 2, No.26, 15 d'octubre de 1921, pàgina 3; .

"Cartes descloses I
Als meus amics del chor de Navarcles 
Ens vàrem veure per primera vegada a la reunió de la F. [Federació] Comarcal de Cooperatives de Manresa [creada el 1921]: ens vàrem compendre i ens vàrem fer amics. ¿Amics? Sí; fa anys que'n som d'amics: perquè al món ne tenim molts, encare que les circunstàncies no'ns han donat lloc a dir-nos-ho.
I la nostra amistat la va palesar el fogós parlament dels companys Gardé i Caballeria de la Federació Regional.
Mentres ells parlaven, jo, al costat vostre, observava i admirava la bona impressió que, com a mí, vos produïen ses declaracions, i allí vaig descubrir-ros... Ereu uns amics anónims, inconeguts; peró, amics, per un Ideal que'ns agermana, un emblema que'ns anardeix, una bandera que'ns aixopluga: «Tots per un, i un per tots».
Mes, vosaltres sou cantaires, sou admiradors del nostre immortal Clavé, i jo també ho soc un admirador del que un jorn congregava als seus companys de treball, els encaminava cap a les regions del Art, els feia sentir un deliri de Progrés, Virtut i Amor, tot pregonant les glòries del Treball al recabar per a l'obrer un lloc en el banquet del món.
No crec convenient parlar-vos de la tasca meritíssima d'educació social del fundador dels chors catalans.
I no ho crec convenient, perque seria una tontada imperdonable volguer-vos fer sentir un amor a un Art i admiració per un home, a qui ja venereu i emuleu anys ha.
Emperó no tots els vostres amics cantaires coneixen amb tota la intensitat la gran obra d'emancipació social d'En Clavé.
Ell procurava l'emancipació de l'obrer baix molts aspectes: Amb les «Flors de Maig», li relinava el sentiment; amb el «Bon Matí», li feia sentir la Natura; amb «Els Nets dels Almogavers», li infiltrava l'amor a la Pàtria; amb «La Marsellesa», li donava tremp a l'ànima, i amb «La Maquinista li deia: que és lo pa de la família —la suor del vostre afany—i els timbres més honrosos—són els timbres del treball.
I el gran Clavé era més pràctic.
Ell créia que cantant se formava l'ànima, se li donava educació, mes ell sabia que els obrers no podien viure sense menjar, i que l'emancipació del treballador havia d'ésser integral, ço és de l'esperit i del cos, i per això fou un dels primers cooperatistes de nostra terra. Ell ja en aquell temps propagava l'Ideal cooperatista com a únic capaç de redimir al obrer en l'aspecte economic, i tant considerava compatible aqueix Ideal amb l'Art musical, que arriba a creure que eren el complement l'un de l'altre.
I fundà Cooperatives, i fundà chors, i a ambdós institucions s'entregà de cos i ànima, bregant tota sa vida contra l'indiferentisme dels seus companys de treball, que no comprenian al precursor de les doctrines redemptores del proletariat.
¿Per què ho era de cooperatista?
Ja us ne parlaré.
E. CLARENA
(De la Coop. «La Formiga»)
S. Vicens de Castellet, 21-9-21"