2 d’agost del 2021

Carta al cor de Navarcles (II) (15-12-1921)

Acción cooperatista, Año 2, No.30, 15 de desembre de 1921, pàgina 3.

"Cartes descloses II
Als meus amics del chor de Navarcles
Vos saludo afectuós i passo a l'objecte de la present.
Vos deia l'altre dia, que l'immortal cantaire de les multituts, En Clavé, treballà per la lliberació integral de l'obrer, procurant-li una superior cultura i a la vegada un millorament econòmic, sens que per a conseguir aqueix millorament recomanés recórrer a mitjans de violència i de coacció, per lo gens pràctics per a l'emancipació social de la classe proletària.
I en comptes d'estridencies, radicalismes i accions directes, al us d'avui, En Clavé va creure acertada una orientació més eficaç, més positiva i segura.
Ell veia que la classe burgesa es defensaria are i sempre dels atacs per l'acció directa (amb tot i ell reconèixer que al món tot lo de tots és per a tots, ço és, que la riquesa no te d'ésser patrimoni d'uns aprofitats que no la produeixen) i cremaria fins el darrer cartutxo, com és natural; ell vèia que l'obrer, en una lluita tan desigual, seria una víctima estèril, perquè no tenia més que la raó: li mancava la força, que és l'arma més terrible avui per avui.
Ell vèia que la riquesa que l'obrer produeix per compte del patró, no anava íntegra al poble consumidor, sinò que era ratoneijada per l'intermediari, que sens exposar-se a pèrdues i sens ésser una roda indispensable en l'engranatge social, era una rèmora, un parassit eliminable.
Per a desfer-se d'aquesta rèmora social i per elintinar aqueix parassit, ell no vèia altre mitjà que l'unió dels treballadors per a fer compres al engrós i directes al punt de producció.
Per això fundà Cooperatives de consum i dedicà ses energies a propagar l'ideal cooperatista, que, amb l'art musical popular, eran la seva obsessió.
En Clavé anava a la transformació per un camí planer, segur i eficaç. Tot cantant, o tot pesant mongetes, ell congregava als obrers, els agermanava i els preparava per a una revolució pràctica que construís el palau del Progrés, Virtut i Amor, damunt les ruïnes de la regressiva, degenerada i fratricida societat actual. ¿Veieu, amics navarclins, perquè era cooperatista En Clavé?
Jo, com vos deia el primer dia, soc un fervent admirador del sociòleg pràctic, quals petjades seguiu vosaltres, tot fent art i pàtria; per això vos parlo amb tan amor i entusiasme de l'obra d'En Clavé.
Vosaltres, com a continuadors de la seva obra, teniu l'estreta obligació moral de practicar les seves doctrines d'una manera integral.
Ell no era revolucionari de «Star», sinó de batuta; ell no era economista de tribuna, sinò de pràctica; ell no odiava als de dalt, ni afalagava als de baix, emprò ell tenia com a enemic al qui, sens ésser de baix ni de dalt, viu a expenses de tots.
Vosaltres, instintivament, tambe considereu com a enemic comú al intermediari, que ven adulterat i car lo que'ls productors li porten a casa en bon estat. Doncs uniu-vos, feu compres al engrós i elimineu als intermediaris.
Volgueu comerciejar directament amb el productor, i aixís, sense esforç, realitzareu el primer pas per a la transformació social, vos emancipareu de l'explotació més odiosa, i a la vegada salvareu al obrer del camp, que és la primera víctima dels acaparadors i botiguers.
E. CLARENA
(De la Coop. «La Formiga»)
St. Vicens de Castellet, 3-11-21.