19 de març del 2023

Art i artistes de l'església de Navarcles (12-1915)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Anys X-XI, núm.65, gener 1914-desembre 1915, pp.3-110.

"Art i Artistes Manresans
[...].
Joàn Balil, pintor i daurador. — Domiciliat en aquèsta ciutat de Manrèsa, son varies les òbres de contracte que havia fet, essent les mès notables les següents: 
Als 24 d' agost de 1623, es feu concòrdia entre Maria Ana Cura i Joana Aguilar, administradores de la Vèrge María de la iglesia de Navarcles i Joan Balil, pintor de Manrèsa, sobre pintar el retaule de Nòstra Senyora «ço es que lo dit Balil se obliga a daurar la figura y la pastera de dita imatge començant a la cornisa de sobre la pastera, tot lo enfront de la amplaria de la pastera y dita pastera fins al penestral y tot lo que no se veu tan de la imatge com de la pastera pintat a us y costum de bon pintor de color, y aço per preu de 20 lliures barcelonesas». 
Axís metex, al citat any 1623, «les capitanes y administradores de la plega de la Verge Maria donan a pintar a dit Balil lo sagrari ab condicio de daurarlo tot de dins y de fora y pintar totes les portes ab les imatges mes convenients per preu de 20 lliures.»
[...].
I per fí, als 1636 els obrers de dita iglesia varen contractar al metex Balil «pera pintar y daurar tot lo que resta del altar major de la manera que esta pintat lo demes seguint la proporcio del or y pintura conforme es costum y practica de bon pintor.» (1) [(1) F. Solà, Pvre. — Navarcles. Nòtes històriques, planes 94 i 95.]
[...].
Antòn Vidal, esculptor.—Juntament ab el fuster Maurici Maymó, varen contractar ab els obrers de la iglesia de Navarcles la construcció d' un retaule per dita parròquia. — (Lligall. — Capitulacions òbres. — Arxiu Sèu.)
[...].
Pau Sunyer, esculptor de Manrèsa. — [...].
[...].
En 1672, feu l' altar de la Vèrge del Roser, de la iglesia de Navarcles, ajudantli en Josèp, son fill, [...].
[...].
Antic o Antòn Llorèda. — Un altre argenter ben manresà, [...].
[...].
I als 5 de mars de 1598, feu altre contracte ab els obrers de la iglesia de Navarcles sobre construir una crèu de plata, de pès tretze marcs, segons la traça de la de Sant Martí, de Massana.— (Lligall Capitulacions del Arxiu Sèu).
[...]."